Prima pagină > apariţii în presă > Ghenadie Brega îşi redobândeşte cetăţenia Română în judecată

Ghenadie Brega îşi redobândeşte cetăţenia Română în judecată


IMG_9430aGhenadie Brega, un tinar din R. Moldova, a actionat in judecata Ministerul Justitiei (MJ) din Romania si a cistigat procesul. Recent, Curtea de Apel Bucuresti a obligat ministerul respectiv sa procedeze la solutionarea cererii tinarului de redobindire a cetateniei romane. „Dezinteresul autoritatilor si lipsa unor mecanisme eficiente pentru deblocarea procesului de acordare a cetateniei romane basarabenilor si bucovinenilor”, acesta este motivul care l–a determinat pe tinar sa procedeze astfel.

Ghenadie ne spune ca dupa ce a facut o groaza de drumuri la Bucuresti, la capatul a patru ani de asteptare (trebuie sa faci dovada ca ai stat legal 48 de luni pe teritoriul Romaniei), in octombrie 2004, a reusit sa–si depuna dosarul pentru a–si redobindi cetatenia romana. „Abia dupa doi ani, numele meu a aparut in „Monitorul Oficial”, partea a III–a — dovada ca dosarul a fost inregistrat la MJ — lucru care trebuia sa fie facut in maxim citeva luni”, spune reclamantul.

Potrivit tinarului, MJ incalca flagrant legislatia in ce priveste solutionarea cererilor de obtinere a cetateniei romane „MJ prelucreaza dosarele intr–un termen de sapte–opt ani, incalcind legile internationale ratificate de Romania. In Conventia Europeana privind cetatenia scrie ca cererile vor fi prelucrate „intr–o perioada rezonabila de timp”, dar autoritatile o ignora, motivind ca legea romaneasca „nu prevede un termen”. Astfel, in prezent sint prelucrate dosarele depuse in august 2002, iar la aceasta luna se lucreaza de 1,5 ani. MJ mai mentioneaza ca doar in anul 2002, in mai putin de un an, au fost depuse peste 20 de mii de dosare. In perioada 2002–2006, MJ a solutionat in medie cite 750 dosare anual, iar pentru a da curs celor peste 25 de mii de cereri (depuse pina in 2004), va mai fi nevoie de cel putin 30 de ani”.

Intrebat de noi daca a crezut macar vreo clipa ca va cistiga acest proces, G. Brega ne–a raspuns: „Eram convins ca MJ nu are dreptate, dar ma asteptam ca dosarul meu de chemare in instanta sa fie respins in etapele nationale. Beneficiind insa de sprijinul juridic al avocatului Ruslan Deleanu, am demonstrat ca termenul de redobindire a cetateniei poate fi scurtat”. Basarabeanul crede ca indiferent de instanta (persoana) care a cerut ca procesul de acordare a cetateniei sa fie blocat, e de datoria autoritatilor bucurestene sa supuna dezbaterii publice aceasta interdictie. „Daca nu exista nici o interdictie din afara tarii, ar fi o decizie politica inteleapta sa fie repusi in drepturi de cetateni romani cei care au depus cerere in acest sens”, crede el. Potrivit avocatului Ruslan Deleanu, in ultimul timp, tot mai multi petenti prefera sa actioneze in judecata MJ decit sa astepte materializarea promisiunilor de modificare a legii cetateniei romane.

„Dreptul la cetatenie il au toti cei care au fost lipsiti de ea impotriva vointei lor”

L–am intrebat pe Ghenadie: ce inseamna pentru un basarabean sa–si dobindeasca cetatenia romana? „Multi considera ca, obtinind cetatenia, isi regasesc tara, neamul si demnitatea. Din pacate, lucrurile nu stau chiar asa. Ei sint tinuti la distanta, fara a beneficia de drepturi si libertati in Romania, propria lor tara”, ne–a spus el. Referitor la sistemul de vize care va fi introdus de la 1 ianuarie 2007, G. Brega crede ca „se lucreaza incet, dar sigur la instrainarea romanilor de romani, prin orice mijloace”.

De la o vreme, tot mai multa lume din dreapta Prutului sustine ca basarabenii vor cetatenia romana doar ca sa beneficieze de niste drepturi. Tinarul insa crede ca, atita timp cit exista o lege (Legea cetateniei din 1991), statul roman trebuie sa asigure mecanismele pentru buna functionare a legii respective. „Dreptul la cetatenie il au toti basarabenii si bucovinenii, care au fost lipsiti de acesta impotriva vointei lor. Daca solicitantii indeplinesc conditiile impuse de legislatia in vigoare, este o obligatie din partea statului roman de a asigura niste mecanisme eficiente pentru acordarea cetateniei intr–o perioada rezonabila de timp”.

„Aveti dreptul sa cereti cetatenia, dar statul nu este obligat sa v–o dea”

Tinarul a fost ales de curind presedinte al ONG–ului „Hyde–Park”, dar se afla mai mult la Bucuresti, unde face studii de doctorat. Acolo, impreuna cu alti basarabeni, incearca sa lupte in apararea intereselor romanilor din R. Moldova. „Dupa doi ani de zile, in care am expediat autoritatilor diverse memorii si petitii, am constatat ca neregulile semnalate de noi nu au fost inlaturate. Ba mai mult, situatia s–a agravat simtitor. De asta am iesit in strada, pichetind Palatul Parlamentului, Guvernul si Presedintia. Am cerut autoritatilor romane recunoasterea noastra in drepturile cetatenesti, furate in 1940; eliminarea barierelor artificiale (invitatii, vize, permise de munca etc.) fata de romanii din afara granitelor etc”, declara Ghenadie.

La unele scrisori pe care le–a adresat oficialilor romani, cerind simplificarea procedurii de redobindire a cetateniei, a primit raspuns. „Sint insa formulate timid, cu jumatate de voce, din care am aflat ca: „Legea nu prevede un termen de procesare a cererilor”; „Ati pierdut cetatenia romana atunci cind ati dobindit o nationalitate straina” (in cazul dat, sovietica, impusa de fortele de ocupatie); „Aveti dreptul sa solicitati cetatenia, dar statul nu este obligat sa v–o dea” etc. Sint raspunsuri evazive, care contin contradictii si informatii cu caracter general, ceea ce denota lipsa interesului pentru solutionarea acestor probleme”, spune el. Intr–un raspuns pe care l–a primit de la ministrul Justitiei, Monica Macovei, scrie ca „procedura de redobindire a cetateniei romane nu este blocata….., ci este, in fapt, ingreunata, datorita numarului foarte mare de cereri depuse”. In scrisoare se mai spune ca MJ lucreaza la un prioect de lege (referitor la simplificarea procedurii de acordare a cetateniei romane — n. r.). Ghenadie insa crede ca la acest capitol aici situatia este foarte confuza. „De aproape un an, MJ ne asigura lucreaza la un proiect de lege despre care nimeni nu stie nimic. Mai mult, intr–un raspuns primit de curind, semnat de Alin Visan seful Biroului pentru probleme de Cetatenie, aflam ca MJ nu a lucrat in ultimii ani la nici o propunere de modificare a legii cetateniei”.

Vizavi de actuala racire a relatiilor dintre Bucuresti si Chisinau, Ghenadie crede ca populatia romaneasca de pe ambele maluri ale Prutului ar trebui sa ceara socoteala si sa–i penalizeze pe demnitarii care doar pretind ca le–ar reprezenta interesele. „Presedintelui Voronin — pentru atitudinea ostila fata de Romania si fata de tot ce este romanesc in Basarabia, iar presedintelui Basescu — pentru ignorarea romanilor din vecinatatea apropiata”.

Ghenadie este optimist. El crede ca basarabenii au toate sansele sa fie repusi in drepturile lor de cetateni romani. „Dar, deocamdata, lipseste elementul de decizie politica in aceasta problema”.

http://vitus03.blogspot.com

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: