Prima pagină > apariţii în presă > Liniştea publică (de Aneta Grosu, ZDG)

Liniştea publică (de Aneta Grosu, ZDG)


S–a terminat cu frica de pericolele subminarii «statalitatii». A aparut alt subiect de valoare, care da bataie de cap demnitarilor, in special celor din organele de forta. Subiectul se cheama «linistea publica». In numele acestei «linisti», am vazut cum, pe 13 mai, cateva zeci de politisti agresau niste batrani care, in fata Guvernului, injurau saracia si minciuna. «Am sechestrat amplificatoarele ca batranii sa nu tulbure «linistea publica», explicau reprezentanti ai fortelor de ordine.

Incidentul fusese anticipat si de alte evenimente similare, tot cu implicarea politistilor, si tot in numele «linistii publice», cel mai spectaculos producandu–se sambata, 10 mai. Atunci, doi politisti cu functii inalte in Comisariatul General de Politie al municipiului Chisinau l–au atacat pe Ghenadie Brega, unul dintre liderii Hyde Park, care, in fata Guvernului, declarase greva foamei, protestand impotriva ilegalitatilor comise in mod repetat de angajatii MAI.

Era zi de sambata, ora matinala, cand Brega intrase in greva foamei. Tocmai atunci, Constantin Avornic, comandantul Regimentului «Scut» al Comisariatului General, si Vasile Olaru, sef–adjunct al Sectiei Ordine Publica a aceluiasi Comisariat, imbracati in civil, se ingrijeau de «linistea publica» din fata Executivului, aflat, cum e lesne sa ne imaginam, intr–o profunda odihna de weekend.

In costum la dunga, cu o camasa sobra, tot vargata, comandantul Regimentului «Scut» s–a dezis, pentru un moment, de tacticile scutierilor si s–a repezit la camera de luat vederi a lui Brega, invocand ca el… nu e actor. Dar cine crede asta, dle Avornic? Multe am auzit despre dvs., dar nimic despre vocatia de actor.

In «misiune», Avornic era insotit de Vasile Olaru, cum va spuneam, sef la Ordinea Publica. Nici Olaru nu e actor. Si asta e adevarat. Despre acest personaj aflasem pentru prima data cand se lucra la un articol publicat apoi in Ziarul de Garda. Dupa ce una dintre surse, un agent economic, ne–a spus ca cel de cere bani in cadrul Comisariatului General ar fi Olaru, un reporter l–a contactat telefonic, prezentandu–se ca ar fi agent economic si ca ar solicita o «coordonare» pentru un program nonstop. Initial, politistul se cerea la «fata locului». Cand a aflat ca in pretinsa cafenea avem 5 computere, Olaru a exclamat ca «o sa ne coste scump», „o putiovka la mare”. Ne–a invitat cu actele la Comisariat, pe str. Tighina. Corespondentul nostru a plecat „sa se inteleaga” cu Olaru despre o „coordonare”. Acolo, el a recunoscut ca, printr–o decizie a CMC, Comisariatul nu mai are dreptul de a elibera „coordonari”. Ne–a si asigurat ca acea decizie va fi atacata. Fiind intrebat cat ar costa actele la Primarie, Olaru a spus: „La noi era cat te lasa inima!”».

Nu sunt sigura ca si in aceasta vara seful pe Ordinea Publica isi cauta o «putiovka la mare». «Linistea publica» a devenit mai presus decat orice vacanta!

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: