Prima pagină > apariţii în presă > Jurnalist moldovean bătut de poliţie pentru că făcea greva foamei

Jurnalist moldovean bătut de poliţie pentru că făcea greva foamei


Puterea comunistă de la Chişinău pare angajată într-un periculos proces de lichidare a rămăşiţelor presei independente din Republica Moldova până la alegerile parlamentare din 2009.

După ce şi-a subordonat aproape în întregime mass-media, puterea a trimis poliţia să-i anihileze cu pumnii şi pe puţinii jurnalişti liberi care activează în Moldova. Jurnalistul Ghenadie Brega a fost bătut de doi poliţişti chiar în faţa Guvernului în timp ce făcea greva foamei.

Jurnalistul Ghenadie Brega a fost agresat de poliţişti în timp ce protesta paşnic împotriva abuzurilor forţelor de ordine comise anterior împotriva unui grup de manifestanţi, membri ai organizaţiei „Hyde-Park”. Când a văzut că de el se apropie doi poliţişti, Brega a pornit o cameră de luat vederi. Fără multă discuţie, poliţiştii l-au luat la pumni.

După ce a fost bătut în plină stradă de comandantul regimentului „Scut” al Comisariatului General de Poliţie, Constantin Avornic, şi de şeful-adjunct al Secţiei operative a Comisariatului, Vasile Olaru, jurnalistul Ghenadie Brega a ajuns în instanţă nu în calitate de parte vătămată ci ca acuzat – GHENADIE BREGA:

„Echipajul de poliţie m-a dus la Comisariatul Buiucani… Abia peste 48 de ore, de sâmbătă până luni, am fost ţinut între patru pereţi, iar luni dimineaţă am fost dus la Judecătorie. Acolo am aflat că, de fapt, eu sunt învinuit de ceea ce mi-au făcut ei mie, adică ei m-au bruscat fizic, dar în instanţă am văzut dosarul că eu aş fi făcut lucrul acesta.. Am anunţat că nu recunosc vina, dar am cerut o amânare pentru că starea sănătăţii s-a agravat, deoarece am stat aproape tot timpul în picioare într-un frig infernal, – tratamentul inuman de acolo o să-l contest în alt proces, – acum trebuie să demonstrez că eu nu am încălcat cu nimic legislaţia…

Cum s-a întâmplat că ai rămas cu imaginile în cele din urma?

– Mi-au fost sechestrate lucrurile şi am insistat la Comisariatul de poliţie, atunci când se făcea inventarierea, să asiste şi avocatul. Ei au refuzat. Am insistat să fie sigilate lucrurile – ei au acceptat cu mare întârziere, dar după asta oricum au violat sigiliul şi mi-au distrus probele video. Când am primit lucrurile luni, după proces, am încercat să fac o expertiză tehnică specializată ca să pot demonstra că mi-au fost distruse probele, dar întâmplarea a făcut ca tehnicianul să recupereze chiar o parte din imagini, aproape 70%, şi prin asta pot demonstra că protestul meu a fost paşnic, legal şi nu eu am fost cel care a agresat”.

Jurnalistul a fost bătut de poliţie la câteva zile după ce preşedintele Voronin şi premierul Zinaida Greceanîi le-au promis jurnaliştilor, în cadrul unei întâlniri cu ocazia Zilelor Libertăţii Presei că autorităţile vor avea grijă ca jurnaliştii să nu întâmpine nici un fel de piedici în exercitarea meseriei. Chiar şi după incidentul din faţa Guvernului, premierul şi-a îndemnat subalternii să nu uite de angajamentul asumat de noul Cabinet de miniştri de a asigura libertatea presei şi accesul publicului larg la informaţie. Vorbele, însă, nu coincid absolut cu fapte, presiunile asupra jurnaliştilor incomozi atingând cote periculoase anul trecut, dar mai ales anul acesta.

Conform ultimului raport elaborat de organizaţia „Freedom House”, în 2007, libertatea presei în Republica Moldova a degradat, ţara situându-se pe poziţia 149 printre cele 195 de state incluse în raport, alături de Pakistan şi Maldives.

După agesarea lui Ghenadie Brega, mai multe organizaţii neguvernamentale din domeniul mass-media au semnat un protest în care atrag atenţia asupra intensificării acţiunilor de intimidare a jurnaliştilor. De la începutul acestui an, poliţia moldovenească a percheziţionat două redacţii – pe cea a postului de radio „Vocea Basarabiei” şi pe cea a ziarului de opoziţie de expresie rusă „Moldavskie Vedomosti”. De asemenea, redactorul-şef al ziarului „Timpul”, Constantin Tănase, s-a ales cu un dosar penal după ce a participat la o manifestaţie publică anticomunistă.

De asemenea, societatea civilă moldovenească încearcă să sensibilizeze forurile europene care monitorizează procesele democratice din Republica Moldova asupra acţiunilor docile ale Consiliului Coordonator al Audiovizualului, în special la repartizarea frecvenţelor // Sursa: www.dw.de

Referinţă: CEDO a condamnat azi R.Moldova în cazul Avornic!

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: