Prima pagină > opinii > Plângere împotriva acţiunilor poliţiştilor

Plângere împotriva acţiunilor poliţiştilor


La data de 18 decembrie 2008, în jurul orei 9.20, mă deplasam pe bd. Ştefan cel Mare împreună cu alţi câţiva colegi din organizaţia „Hyde Park”. La intersecţia str. V.Alecsandri cu bd. Ştefan cel Mare am fost reţinut şi urcat cu forţa în maşina poliţiei care era parcată la mică distanţă. Persoanele care m-au îmbrâncit erau îmbrăcate în civil, nu s-au legitimat şi nu şi-au justificat în nici un fel acţiunea de a mă duce cu forţa la maşină.

Menţionez că în dimineaţa aceleiaşi zile de 18.12.2008 am primit prin Internet invitaţia de a participa la un flash-mob care urma să aibă loc în aceeaşi zi în faţa sediului M.A.I. şi, împreună cu câţiva colegi din „Hyde Park”, am decis să participăm şi noi.

Acţiunea respectivă consta în manifestarea protestului faţa de comprtamentul abuziv al forţelor de ordine din ultimii ani prin a instala un „brad al păcatelor” în faţa M.A.I., iar Legea cu privire la libera întrunire, în vigoare din 22 aprilie 2008, garantează dreptul fiecărui cetăţean de a iniţia şi de a lua parte la întruniri publice de protest fără a fi nevoie să ceri autorizaţie în cazul că acţiunea este una spontană.

La ora 9.25 am fost transportat la CPs Centru, unde, în jurul orei 9.40, am fost trecut în registrele lor de evidenţă a persoanelor reţinute. Ulterior alt colaborator de poliţie a început să întocmească o serie de acte despre care nu am fost anunţat ce conţin acestea.

Nici pe teritoriul comisariatului de poliţie nu mi s-a explicat de ce am fost reţinut din stradă, de ce nu am fost lăsat să protestez, şi de comiterea căror fapte sunt învinuit.

Am solicitat ca în timpul procedurilor iniţiate de colaboratorii de poliţie să mi se garanteze asistenţa apărătorului, aşa cum prevede legea. Solicitarea mea a rămas nesatisfăcută.

Toate bunurile personale au fost inventariate, dar în procesul-verbal întocmit de poliţist nu au fost specificate următoarele aspecte :
– conţinutul mapelor cu acte oficiale (numărul filelor),
– volumul înregistrărilor video de pe cameră şi de pe cele două casete etc.

Am cerut în mod repetat ca lucrurile de valoare să fie puse sub sigiliu, acest lucru mi s-a refuzat, iar obiectele personale au fost sechestrate până la ora 15.00.
Printre lucrurile personale aveam :

 • cameră video marca „Flip” cu înregistrări din ultimele săptămâni de activitate,
 • două casete mini dv, ambele cu înregistrări,
 • aparatul telefonic,
 • două mape cu acte oficiale personale şi ale „HP” (corespondenţa cu M.A.I., Procuratura şi C.E.D.O.)

şi, deoarece acestea nu au fost sigilate, nu pot avea nici o garanţie că reprezentanţii forţelor de ordine nu au multiplicat conţinutul materialelor de care dispun sau nu le-au deteriorat.

La Judecătăria Centru a fost examinat materialul administrativ în privinţa mea de către jud. Şuşchevici. Judecata s-a pronunţat şi a emis decizia de clasare a cauzei administrative. Ulterior voi anexa decizia la această plângere.

M-am aflat în custodia poliţiei timp de 5 ore şi jumătate, iar la Judecătăria Centru, în jurul orei 15.00 mi-au fost înnapoiate lucrurile, fără a putea verifica în ce stare sunt lucrurile recuperate.

Totodată, la ieşirea din sala de judecată, am fost acostat de către un poliţist în civil care s-a prezentat ca Eduard Corotaş şi mi-a cerut să-l urmez la comisariatul de poliţie. Am întrebat care sunt motivele acestei solicitări, la care mi s-a răspuns că pentru identificare. Am prezentat paşaportul, dar poliţistul a insistat că oricum trebuie să-l urmez la comisariat. Am întrebat dacă sunt învinuit de ceva şi mi s-a comunicat că nu. A zis că cheamă maşina şi voi fi luat cu forţa, dar după ce a primit un apel telefonic a spus că sunt liber. Această intimidare a avut loc în prezenţa mai multor martori, unul dintre ei chiar a filmat discuţia. La cerere pot prezenta imaginile difuzate de acest post de televiziune. Chiar şi după ce am fost achitat de către instanţa de judecată, agresiunea şi intimidarea poliţiştilor continua să aibă loc cu aceeaşi intensitate. Acest lucru m-a făcut să nu mă simt în siguranţă, existând posibilitatea de a fi sechestrat în orice moment.

Consider că prin acţiunile poliţiştilor mi-au fost încălcate un şir de drepturi fundamentale prevăzute de Convenţia Europeană cu privire la Drepturile şi Libertăţile Fundamentale ale Omului, Constituţia R.M. şi alte legi, şi anume :

 • dreptul la liberă circulaţie – art. 27 al Constituţiei R.M.;
 • dreptul la siguranţa persoanei – art. 5 al CEDO; art. 25 al Constituţiei R.M.;
 • dreptul la libera întrunire – articolele 10 şi 11 al CEDO;
 • dreptul la apărare – art. 6 al CEDO;
 • dreptul la proprietate – art. 1 al Protocolului Adiţional nr. 1 al CEDO.

În acţiunile poliţiştilor, care au intervenit şi au sistat ilegal o întrunire paşnică şi legală sunt prezente elementele constitutive ale infracţiunii prevăzută de art. 184 Cod Penal al R.M., violarea dreptului la libertatea întrunirilor : „alin. (1) – violarea dreptului la libertatea întrunirilor prin împiedicarea ilegală a desfăşurării mitingului, demonstraţiei, manifestaţiei, procesiunii sau oricărei alte întruniri (…) se pedepseşte cu amendă în mărime de la 200 la 400 u.c. sau cu munca neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 2 ani

Menţionez că nu este pentru prima dată când reprezentanţii forţelor de ordine comit aceleaşi infracţiuni prevăzute de Codul Penal, de fiecare dată depun plângeri la Procuratură, dar procurorii evită să se pronunţe pe abuzutile sistematice ale poliţiştilor, ceea ce este inacceptabil într-un stat de drept.

În contextul celor expuse, solicit :

 1. A examina prezenta plângere;
 2. A iniţia procedura de urmărire pentru identificarea şi atragerea la răspundere a persoanelor vinovate conform legislaţiei în vigoare.

Ghenadie Brega

19 decembrie 2008

…………………………………………………….

Procuraturii sect. Centru
bd. Ştefan cel Mare, nr. 73, tel. 548581

De la cet. Ghenadie Brega
sat. Pepeni, r-on Sîngerei

Pentru corespondenţă :
MD 2012, Cutia poştală 2347
Ghenadie Brega

 

 

Referinţe:

______________________________________________________________________________ www.cetatenie.curaj.net | cedo.curaj.net | presa.curaj.net | protest.curaj.net | video.curaj.net

>> PAGINA de START! << 

Reclame
 1. Niciun comentariu până acum.
 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: