Prima pagină > opinii > Dosarul cu poliţiştii agresori a ajuns la CEDO

Dosarul cu poliţiştii agresori a ajuns la CEDO


Într-un final, am primit confirmare că dosarul cu poliţiştii agresori (Avornic şi Olaru) afost înregistrat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Să vedem cât timp va trece până vor cere explicaţii Guvernului R.M.

cazul abuzurilor comise de politistii C.Avornic si V.Olaru pe 10 mai 08

Astazi, 02 iulie 08, judecatorul de instructie M.Drosu de la Jud. Buiucani a decis sa respinga „ca neintemeieata” plangerea inaintata de ziaristului Ghenadie Brega pentru anularea ordonantelor emise de procurorii S.Canter (pe 26.05.2008) si Iu.Ghervas (pe 04.06.2008) de la Procuratura Buiucani, mun. Chisinau.

incheierea este definitiva si irevocabila.

Deoarece au fost epuizate toate instantele nationale, acum ziaristul se poate adresa la CEDO pentru a obtine dreptate.

Referinte :

Amintim ca, in ultimii ani, Asociatia Hyde Park a expediat noua dosare la CEDO, dintre acestea sase deja au fost comunicate Guvernului R.M., urmand ca in urmatoarele luni sa fie pronuntate sentintele pentru acele dosare.

……………………………………………..

Imaginile prezentate de ziarist in instanta de judecata :

[5 iunie ’08] Dupa mai multe infatisari in instanta de judecata, judecatorul M. Leanca a dispus clasarea dosarului si achitarea lui Ghenadie Brega din lipsa faptelor contraventiei (detalii gasiti aici)

…………………………………..

Mai jos puteti vedea continutul plangerii cu care acesta s-a adresat in instanta de judecata :

Judecatorului de instructie,
Judecatoria s. Buiucani, mun. Chisinau

de la Ghenadie Brega, nascut 1975,
ziarist la „Euro TV”
tel.069801212

P L i N G E R E
(in temeiul art. 313 Cod Procedura Penala)

La 12 mai a.c. m-am plins la Procuratura pentru abuzurile politistilor de la Comisariatul General de Politie, RPS Scut si CPs Buiucani, care la 10 mai 2008 m-au intimidat pe strada, m-au agresat verbal si fizic, mi-au interzis sa filmez si sa ma exprim public la o actiune de protest pasnica, legala. Ba mai mult, eu am fost retinut cu forta si dus fara temei legal la CPs Buiucani, unde mi-au fost sechestrate lucrurile, mi s-a deteriorat inregistrarea video de pe camera, apoi mi s-au intocmit procese verbale de retinere si contraventie si, abia peste aproape 50 de ore am fost dus la judecata.

La sfarsitul lunii mai anul curent am aflat ca s-a emis o ordonanta de neincepere a urmaririi penale, dar textul acelui document mi-a parvenit abia pe 28 mai, in urma unei cereri suplimentare. Am contestat actul la procurorul-sef de la Procuratura Buiucani si la 4 iunie acesta mi-a raspuns ca a verificat ordonanta si o considera legala, motiv pentru care a dispus sa nu se anuleze ordonanta emisa de Sergiu Canter si nici sa se re-examineze cazul.

Constat din amprenta stampilei initiale ca ravasul cu acest ultim raspuns a fost expediat pe 5 iunie, iar stampila de la destinatie este indescifrabila. Anunt instanta ca eram in concediu la tara si ca scrisoarea a parvenit abia in jurul datei de 10.06.08, iar eu am revenit la Chisinau pentru a-mi continua serviciul abia pe 16 iunie, de aceea va rog sa admiteti aceasta cerere ca fiind depusa in termen.

Consider ordonantele din 26.05.08, emisa de procurorul Sergiu Canter si actul din 4.06.08, emis de Iurie Ghervas, seful Procuraturii Buiucani, mun. Chisinau ca fiind ilegale si necesar a fi casate.

in temeiul art.313 al Codului de Procedura Penala pot fi inaintate plingeri judecatorului de instructie impotriva actiunilor si actelor ilegale ale organului de urmarire penala, de catre persoane drepturile si interesele legitime ale carora au fost incalcate de aceste organe. Persoanele indicate sunt in drept de a ataca judecatorului de instructie refuzul organului de urmarire penala de a incepe urmarirea penala.
Consider ca organele de stat au incalcat pe 10 mai a.c. drepturile mele, libertati garantate de Constitutia Republicii Moldova, dupa cum urmeaza:

– art. 16 al.2 (egalitatea in fata legii indiferent de opinie);
– art. 26 (dreptul la libera circulatie, nu am fost lasat sa stau ori sa circul liber in spatiul public bulevardul ªtefan cel Mare, Piata Marii Adunari Nationale);
– art. 32 (libertatea opiniei si a exprimarii, prin sistarea nesanctionata a unei intruniri pasnice);
– art. 34 (dreptul la informatie, cu interdictia de a filma care a fost facuta in repetate rinduri de diversi politisti de rind si chiar de ofiteri de rang inalt si cu functii de raspundere);
– art. 40 (a fost incalcat dreptul la libertatea intrunirilor) si
– art. 54 (restringerea drepturilor enumerate mai sus nu a fost legala).

De asemenea declar ca mi-au fost incalcate flagrant:

 • dreptul la siguranta persoanei (am fost agresat fizic si verbal),
 • dreptul de acces la informatie (despre fratele meu aflat in detentia politiei),
 • dreptul la informare din prima sursa (filmarea de la mitingul meu),
 • dreptul la inviolabilitatea corespondentei (48 de ore lucrurile mele personale – agenda personala, mape cu acte oficiale, telefonul mobil, trei cartele SIM, camera video, seturi de chei – au fost pe mana politiei),
 • dreptul la intrunire (pe 11 mai eram organizatorul altor actiuni publice – Maratonul Oratoric de pe Aleea Clasicilor si Adunarea Generala a asociatiei „Hyde Park” in care detin functia de presedinte – despre ambele actiuni publice autoritatile locale au fost anuntate conform legislatiei).

in opinia mea toate aceste incalcari pot fi calificate si drept violare a Conventiei Europene pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale dupa cum urmeaza:

 • Articolul 10 „Dreptul la libertatea de exprimare”
 • Articolul 11 „Libertatea de intrunire si de asociere”
 • Articolul 14 „Interzicerea discriminarii” (alte mitinguri si actiuni de protest ale altor persoane, desfasurate in alte locuri sunt tolerate, acceptate si chiar se asigura buna lor desfasurare, pe cind prezentele mele in spatiul public pentru proteste s-au soldat aproape invariabil cu retineri nemotivate).

Toate aceste incalcari urmeaza a fi calificate conform prevederilor 176 Cod Penal (incalcarea egalitatii in drepturi a cetatenilor); art.184 Cod Penal (Violarea dreptului la libertatea intrunirilor); art.328 Cod Penal (Excesul de putere sau depasirea atributiilor de serviciu); art.331 Cod Penal (Refuzul de a indeplini legea).

Din cele expuse, rezulta ca acest caz nu a fost examinat complet, obiectiv si sub toate aspectele, de aceea, in temeiul art. 313 Cod Procedura Penala al Republicii Moldova,

S O L I C I T:

 1. Examinarea plingerii date in termenii prevazuti de legislatia in vigoare;
 2. Emiterea unei incheieri prin care ar fi declarate nule ordonantele din 26.05.08, emisa de procurorul Sergiu Canter, cea din 4.06.08, emisa de Iurie Ghervas, seful Procuraturii Buiucani si sa fie dispusa inceperea urmaririi penale contra politistilor reclamati;
 3. Sa fiu informat despre data si rezultatul examinarii prezentei plingeri.

Anexe: Copia plingerii mele adresata Procuraturii Buiucani din 12.05.08, ordonanta din 26 mai 2008 si copia ordonantei din 04.06.2008

 • Ghenadie Brega | 16 iunie 2008

Pentru corespondenta:
MD-2012, casuta postala 2347

………………………………………………….

Aici puteti vedea ordonanta de neincepere a urmariri penale emisa de procurorii Gh. Cobzac si V.Lupu de la procuratura municipala:

O mana spala pe alta
in Rep.Moldova, procurorii acopera ilegalitatile militienilor. De asta am pierdut (si vom pierde) atat de multe dosare la CEDO.

Conform legislatiei moldovenesti, daca nu esti de acord cu decizia procurorului, te poti adresa instantei ierarhic superioare (in cazul dat procurorului-sef din cadrul Procuraturii sect. Buiucani). Dupa ce a citit plangerea mea, acesta a mentinut decizia emisa de procurorul Cantir, fiind nevoit sa o contest in instanta de judecata.

………………………………..

Continutul celei de a III-a plangeri cu care Gh.Brega s-a adresat la Procuratura Municipala si la cea de sector (Buiucani) :

Procuratura Municipala din Chisinau,
Procuratura sect. Buiucani a mun. Chisinau

de la Ghenadie Brega, nascut 1975,
domiciliat: s.Pepeni, r.Singerei;
tel.069801212

PLaNGERE

impotriva ordonantei de neincepere a urmaririi penale emise de Sergiu Canter la data de 26 mai 2008 cu nr. 106 PR / 08 – 5052

Rog sa verificati legalitatea acestei ordonante deoarece nu sunt de acord cu ea.

Prin prezenta vreau sa reclam incalcarea flagranta a legilor si violarea drepturilor fundamentale ale omului de catre politistii antrenati la data de 10 mai 2008, orele 10.45, in asigurarea ordinii publice in fata cladirii Guvernului, dar care au comis ingradirea nejustificata si ilegala a unor drepturi fundamentale ale mele, in calitate de fiinta umana, cetatean, jurnalist cu camera de luat vederi, initiator si participant la o intrunire publica pasnica si legala.

La data de 10 mai, in jurul orei 10.05 – 10.45, ma aflam in centrul Pietei Marii Adunari Nationale, unde faceam Greva Foamei in semn de protest fata de politistii care au tainuit informatia despre locul si conditiile detentiei fratelui meu Oleg Brega, arestat pe 08 mai 08 din fata Judecatoriei Buiucani si despre care nu mai stiam nimic de mai bine de 42 de ore. Am facut mai multe demersuri, verbale si in scris la CPS Buiucani, CGP Centru, M.A.I. si procuratura dar pana la acea data nu am primit nici un raspuns. La ora 10.40 ma aflam in P.M.A.N., partea dinspre intrarea principala in sediul Guvernului, cand am fost agresat verbal si fizic, ulterior imbrancit cu violenta de catre doi politisti cu functii responsabile in cadrul M.A.I. Aceste persoane sunt Constantin Avornic (comandant al RPS „Scut” al CGP mun. Chisinau, locotenent-colonel de politie) si Vasile Olaru (sef-adjunct al SOP SGP mun. Chisinau, maior de politie). Ambii erau in haine civile si s-au apropiat de mine in jurul orei 10.40 dinspre monumentul lui ªtefan cel Mare si Sfant. Am filmat cu camera mea cand ei se apropiau. Cand au ajuns la mica distanta de mine, C. Avornic a inceput sa ma bruscheze si sa-mi interzica sa filmez. I-am zis ca sunt ziarist si ca particip la un miting legal, dar el a continuat sa ma insulte, lovindu-ma. Eu nu faceam decat sa ma retrag pentru a evita sa fiu lovit sau sa-mi fie lovita camera.

Am cerut sa mi se spuna in baza carei legi mi se interzice sa filmez si nu am primit vreun raspuns. Le-am cerut sa se legitimeze dar ei au evitat sa prezinte vreo legitimatie, devenind tot mai agresivi si violenti. in acest timp am observat ca de la mica distanta (cca. 5-7 metri) eram filmati de alte doua persoane in civil. Presupun ca ar fi angajati ai M.A.I. sau S.I.S. V. Olaru a inceput si el sa ma bruscheze si insulte, lovindu-ma. in tot acest timp eu am filmat ceea ce se intampla. Imediat la fata locului a venit dubita politiei in care am fost urcat cu violenta de catre un politist in uniforma. L-am rugat sa se legitimeze, sa-mi spuna de ce-mi este sistat mitingul si de ce sunt luat din strada dar acesta a zis ca voi afla la comisariat. in actiunea asta au fost implicati cca. 4-5 politisti in uniforma si cei doi gradati din M.A.I. care au ordonat sa fiu dus la comisariatul de politie.

La CPS Buiucani am fost tinut timp de peste 48 de ore (din 10 mai, ora 10.45 pana pe 12 mai, ora 11.00), timp in care mi-au fost sechestrate lucrurile, fiindu-mi violata corespondenta privata si fiindu-mi sterse toate imaginile video pe care le aveam pe camera de filmat (acumulate din in diferite locuri in zilele de 8, 9 si 10 mai 2008 – in total cca. 48 minute de inregistrari video, proprietate intelectuala privata). Locul de detentie in tot acest timp a fost o celula infecta si friguroasa in care am fost nevoit sa stau mai mult in picioare deoarece sanatatea mea era pusa in pericol.

Dupa 12 ore de detentie am cerut sa fie chemata salvarea dar acest lucru mi-a fost refuzat sub pretext ca e noapte. Abia peste 12 ore, la insistenta mea au chemat un medic. Acesta a zis ca pot fi internat in spital doar daca imi vor permite cei de la politie si s-a decis sa fiu inchis pentru alte 24 de ore in conditii inumane si degradante.

Prin actiunile politistilor consider ca mi-au fost incalcate mai multe drepturi constitutionale, precum:

 • dreptul la siguranta persoanei (am fost agresat fizic si verbal),
 • dreptul la exprimare (eram la un miting legal si pasnic),
 • dreptul la protest,
 • dreptul de acces la informatie (despre fratele meu aflat in detentia politiei),
 • dreptul la informare din prima sursa (filmarea de la mitingul meu),
 • dreptul la inviolabilitatea corespondentei (48 de ore lucrurile mele personale – agenda personala, mape cu acte oficiale, telefonul mobil, trei cartele SIM, camera video, seturi de chei – au fost pe mana politiei),
 • dreptul la intrunire (pe 11 mai eram organizatorul altor actiuni publice – Maratonul Oratoric de pe Aleea Clasicilor si Adunarea Generala a asociatiei „Hyde Park” in care detin functia de presedinte – despre ambele actiuni publice autoritatile locale au fost anuntate conform legislatiei),
 • dreptul la libera circulatie (timp de 48 de ore am fost tinut dupa gratii).

Solicit, in mod repetat, Procuraturii sa investigheze acest caz pe care il consider abuz grav al politistilor, sa identifice vinovatii si sa-i traga la raspundere conform legii.
Rog sa fiu informat in scris despre deciziile adoptate in termenii prevazuti de lege.

 • Ghenadie Brega | 10 iunie 2008

Pentru corespondenta:
s. Pepeni, r. Singerei

…………………………………………..

M.A.I. pretinde ca a luat masuri cu politistii agresori

Prin acest text am fost anuntat ca cei doi politisti gradati din cadrul M.A.I. au fost sanctionati disciplinar… Doar atat?! inseamna ca ei au mana libera sa abuzeze in continuare!

…………………………………………..

Cea de a doua adresare la Procuratura pe cazul din 10 mai 08 :

Judecatorului de instructie,
Judecatoria s. Buiucani, mun. Chisinau

de la Ghenadie Brega, nascut 1975,
tel.069801212

P L i N G E R E
(in temeiul art. 313 Cod Procedura Penala)

La 12 mai a.c. m-am plins la Procuratura pentru abuzurile politistilor de la Comisariatul General de Politie, RPS Scut si CPs Buiucani, care la 10 mai 2008 m-au intimidat pe strada, m-au agresat verbal si fizic, mi-au interzis sa filmez si sa ma exprim public la o actiune de protest pasnica, legala. Ba mai mult, eu am fost retinut cu forta si dus fara temei legal la CPs Buiucani, unde mi-au fost sechestrate lucrurile, mi s-a deteriorat inregistrarea video de pe camera, apoi mi s-au intocmit procese verbale de retinere si contraventie si, abia peste aproape 50 de ore am fost dus la judecata.

La sfarsitul lunii mai anul curent am aflat ca s-a emis o ordonanta de neincepere a urmaririi penale, dar textul acelui document mi-a parvenit abia pe 28 mai, in urma unei cereri suplimentare. Am contestat actul la procurorul-sef de la Procuratura Buiucani si la 4 iunie acesta mi-a raspuns ca a verificat ordonanta si o considera legala, motiv pentru care a dispus sa nu se anuleze ordonanta emisa de Sergiu Canter si nici sa se re-examineze cazul.

Constat din amprenta stampilei initiale ca ravasul cu acest ultim raspuns a fost expediat pe 5 iunie, iar stampila de la destinatie este indescifrabila. Anunt instanta ca eram in concediu la tara si ca scrisoarea a parvenit abia in jurul datei de 10.06.08, iar eu am revenit la Chisinau pentru a-mi continua serviciul abia pe 16 iunie, de aceea va rog sa admiteti aceasta cerere ca fiind depusa in termen.

Consider ordonantele din 26.05.08, emisa de procurorul Sergiu Canter si actul din 4.06.08, emis de Iurie Ghervas, seful Procuraturii Buiucani, mun. Chisinau ca fiind ilegale si necesar a fi casate.

in temeiul art.313 al Codului de Procedura Penala pot fi inaintate plingeri judecatorului de instructie impotriva actiunilor si actelor ilegale ale organului de urmarire penala, de catre persoane drepturile si interesele legitime ale carora au fost incalcate de aceste organe. Persoanele indicate sunt in drept de a ataca judecatorului de instructie refuzul organului de urmarire penala de a incepe urmarirea penala.

Consider ca organele de stat au incalcat pe 10 mai a.c. drepturile mele, libertati garantate de Constitutia Republicii Moldova, dupa cum urmeaza:

– art. 16 al.2 (egalitatea in fata legii indiferent de opinie);
– art. 26 (dreptul la libera circulatie, nu am fost lasat sa stau ori sa circul liber in spatiul public bulevardul ªtefan cel Mare, Piata Marii Adunari Nationale);
– art. 32 (libertatea opiniei si a exprimarii, prin sistarea nesanctionata a unei intruniri pasnice);
– art. 34 (dreptul la informatie, cu interdictia de a filma care a fost facuta in repetate rinduri de diversi politisti de rind si chiar de ofiteri de rang inalt si cu functii de raspundere);
– art. 40 (a fost incalcat dreptul la libertatea intrunirilor) si
– art. 54 (restringerea drepturilor enumerate mai sus nu a fost legala).
De asemenea declar ca mi-au fost incalcate flagrant:

 • dreptul la siguranta persoanei (am fost agresat fizic si verbal),
 • dreptul de acces la informatie (despre fratele meu aflat in detentia politiei),
 • dreptul la informare din prima sursa (filmarea de la mitingul meu),
 • dreptul la inviolabilitatea corespondentei (48 de ore lucrurile mele personale – agenda personala, mape cu acte oficiale, telefonul mobil, trei cartele SIM, camera video, seturi de chei – au fost pe mana politiei),
 • dreptul la intrunire (pe 11 mai eram organizatorul altor actiuni publice – Maratonul Oratoric de pe Aleea Clasicilor si Adunarea Generala a asociatiei „Hyde Park” in care detin functia de presedinte – despre ambele actiuni publice autoritatile locale au fost anuntate conform legislatiei).

in opinia mea toate aceste incalcari pot fi calificate si drept violare a Conventiei Europene pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale dupa cum urmeaza:

Articolul 10 „Dreptul la libertatea de exprimare
Articolul 11 „Libertatea de intrunire si de asociere
Articolul 14 „Interzicerea discriminarii” (alte mitinguri si actiuni de protest ale altor persoane, desfasurate in alte locuri sunt tolerate, acceptate si chiar se asigura buna lor desfasurare, pe cind prezentele mele in spatiul public pentru proteste s-au soldat aproape invariabil cu retineri nemotivate).

Toate aceste incalcari urmeaza a fi calificate conform prevederilor 176 Cod Penal (incalcarea egalitatii in drepturi a cetatenilor); art.184 Cod Penal (Violarea dreptului la libertatea intrunirilor); art.328 Cod Penal (Excesul de putere sau depasirea atributiilor de serviciu); art.331 Cod Penal (Refuzul de a indeplini legea).

Din cele expuse, rezulta ca acest caz nu a fost examinat complet, obiectiv si sub toate aspectele, de aceea, in temeiul art. 313 Cod Procedura Penala al Republicii Moldova,

S O L I C I T:

 1. Examinarea plingerii date in termenii prevazuti de legislatia in vigoare;
 2. Emiterea unei incheieri prin care ar fi declarate nule ordonantele din 26.05.08, emisa de procurorul Sergiu Canter, cea din 4.06.08, emisa de Iurie Ghervas, seful Procuraturii Buiucani si sa fie dispusa inceperea urmaririi penale contra politistilor reclamati;
 3. Sa fiu informat despre data si rezultatul examinarii prezentei plingeri.

  Anexe: Copia plingerii mele adresata Procuraturii Buiucani din 12.05.08, ordonanta din 26 mai 2008 si copia ordonantei din 04.06.2008

Ghenadie Brega | 16 iunie 2008

Pentru corespondenta:
MD-2012, casuta postala 2347

……………………………………………….

Prima ordonanta de neincepere a urmaririi penale

Prima ordonanta de neincepere a urmaririi penale emisa de procurorul S.Canter (de la Procuratura sect. Buiucani) in data de 26 mai 2008.

……………………………………………………….

Istoricul acestui abuz :

Desi participa la un miting legal si pasnic, in data de 10 mai 2008, ziaristul Ghenadie Brega a fost agresat verbal si fizic de catre doi reprezentanti gradati din M.A.I., care au ordonat sa fie luat si dus cu forta la sectia de politie. Acolo a fost tinut in detentie peste 50 de ore, iar luni, pe 12 mai 08, a fost dus in instanta de judecata.

in instanta de judecata a aflat ca este invinuit de “nesubordonare cu rea vointa la cerintele legitime ale colaboratorilor de politie, opunere de rezistenta si ultragierea de politie“, adica de incalcarea articolelor 174 aliniat 1, 174/5 al. 1, 174/6 al 1 al Codului Privind Contraventiile administrative al R.Moldova.

Judecatorul M.Leanca, a decis ca este nevinovat si a clasat dosarul.

………………………………………..

Bruta asta a ajuns maior si sef mare in politia municipala!

Ati vazut saptamana trecuta filmul la tv, vi s-a parut scandalos, nedemn pentru un politist, chiar daca era imbraicat in civil si era la concertul cu piata goala, prilejuit de “ziua victoriei” comunismului asupra nazismului?
Ei bine, aflati ca acest tovaras (si prietinul lui, sef la “Scut”), sunt pasibili de pedepse penale, nu doar administrative, ca huligani.

Vedeti ce i-a raportat el sefului si a fost atasat la dosarul de judecata ca sa-l bage pe Ghenadie la puscarie. Pentru intrerupere nemotivata de mitinguri pasnice si legale, dar si pentru dare de marturii false exista Codul penal al RM!!

Domnului Valeriu GALIt
Comisar al CP sect. Buiucani, mun. Chisinau, locotenent-colonel de politie

RAPORT

Prin prezentul Va comunic ca, la 10 mai 2008, aproximativ la orele 10.45 eu in calitate de sef-adjunct al SOP al CGP mun. Chisinau ma aflam intru exercitarea obligatiunilor de serviciu impreuna cu comandantul RPS „SCUT” al CGP mun. Chisinau, locotenent-colonelul de politie Constantin Avornic, care deasemenea se afla in exercitarea obligatiunilor functionale in Piata Marii Adunari Nationale din mun. Chisinau, unde se desfasura un concert dedicat Zilei Victoriei. In momentul dat am observat o persoana care statea in picioare pe trotuarul din preajma intrarii principale in sediul Guvernului R.Moldova, avind linga sine un placat din hirtie alba cu careva inscriptii.
Apropiindu-ne de persoana nominalizata am stabilit ca, este cet Ghenadie Brega, pe care-1 cunosc personal, ambii ne-am legitimat, prezentindu-i legitimatia de serviciu si avind in vedere inscriptia de pe placat cu urmatorul continut: „Greva foamei pentru drepturi” ne-am adresat catre el, solicitindu-i explicatii referitor la actiunile intreprinse, la care cet.

Ghenadie Brega a inceput a se revolta si fara careva explicatii a inceput sa ne numeasca cu cuvinte jignitoare de genul „ Ca suntem niste lasi”, „Guzgani”, „Copoii si slujitorii lui Voronin si a partidului de guvernamint”. Luind in consideratie actiunile nominalizate si caracterul jignitor al exclamatiilor cet. Gh. Brega la adresa noastra, i-am solicitat sa se abtina de la asemenea declaratii si expresii, la care ultimul nu a reactionat, continuindu-si actiunile ilegale.

In legatura cu faptul ca, actiunile cet. Gh. Brega contineau componenta delictului administrativ prevazut de alin. l al art. 174/5 Cod cu privire la contraventiile administrative, i-am solicitat persoanei in cauza sa ne urmeze la CP sect. Buiucani pentru documentarea delictului dat, insa ultimul a refuzat categoric, din care motiv am fost nevoiti sa solicitam implicarea altor colaboratori, aflati la mentinerea ordinii publice in P.M.A.N.

La sosirea echipajului mobil al RPS „SCUT” si cerintele legale ale colaboratorilor de politie de ai urma si a se urca in automobilul de serviciu, cet. Gh. Brega a refuzat categoric, continuind ultragerierea colaboratorilor de politie cu expresiile susnominalizate, concomitent opunind rezistenta fizica angajatilor politie aflati in exercitiul functiei, care au intreprins masuri de curmare a actiunilor lui nelegitime.

10 mai 2008

ªef-adjunct al SOP CGP mun. Chisinau
maior de politie Vasiie OLARU

…………………………………………

Domnului Valeriu GALIt
Comisar al CP sect. Buiucani, mun. Chisinau, locotenent-colonel de politie

RAPORT

Prin prezentul Va comunic ca, la 10 mai 2008, aproximativ la orele 10.45 eu in calitate de comandant al RPS „SCUT” al CGP mun. Chisinau, ma aflam intru exercitarea obligatiunilor de serviciu impreuna cu Vasile Olaru, in calitate de sef-adjunct al SOP al CGP mun. Chisinau, care deasemenea se afla in exercitarea obligatiunilor functionale in Piata Marii Adunari Nationale din mun. Chisinau, unde se desfasura un concert dedicat Zilei Victoriei. In momentul dat am observat o persoana care statea in picioare pe trotuarul din preajma intrarii principale in sediul Guvernului R.Moldova, avind linga sine un placat din hirtie alba cu careva inscriptii.

Apropiindu-ne de persoana nominalizata am stabilit ca, este cet Ghenadie Brega, pe care-1 cunosc personal, ambii ne-am legitimat, prezentindu-i legitimatia de serviciu si avind in vedere inscriptia de pe placat cu urmatorul continut: „Greva foamei pentru drepturi” ne-am adresat catre el, solicitindu-i explicatii referitor la actiunile intreprinse, la care cet. Ghenadie Brega a inceput a se revolta si fara careva explicatii a inceput sa ne numeasca cu cuvinte jignitoare de genul „ Ca suntem niste lasi”, „Guzgani”, „Copoii si slujitorii lui Voronin si a partidului de guvernamint”. Luind in consideratie actiunile nominalizate si caracterul jignitor al exclamatiilor cet. Gh. Brega la adresa noastra, i-am solicitat sa se abtina de la asemenea declaratii si expresii, la care ultimul nu a reactionat, continuindu-si actiunile ilegale.

In legatura cu faptul ca, actiunile cet. Gh. Brega contineau componenta delictului administrativ prevazut de alin. l al art. 174/5 Cod cu privire la contraventiile administrative, i-am solicitat persoanei in cauza sa ne urmeze la CP sect. Buiucani pentru documentarea delictului dat, insa ultimul a refuzat categoric, din care motiv am fost nevoiti sa solicitam implicarea altor colaboratori, aflati la mentinerea ordinii publice in P.M.A.N.

La sosirea echipajului mobil al RPS „SCUT” si cerintele legale ale colaboratorilor de politie de ai urma si a se urca in automobilul de serviciu, cet. Gh. Brega a refuzat categoric, continuind ultragerierea colaboratorilor de politie cu expresiile susnominalizate, concomitent opunind rezistenta fizica angajatilor politie aflati in exercitiul functiei, care au intreprins masuri de curmare a actiunilor lui nelegitime.

10 mai 2008

Şef-adjunct al SOP al Comisariatului General de Politie
din mun. Chisinau, Constantin Avornic

Referinţe :

Texte scrise de Oleg Brega dupa ce a fost eliberat din detentie de la M.A.I. :

Alte referinte :

Dictatura a atins apogeul! Ghenadie Brega arestat pentru ca si-a exercitat un drept fundamental!

………………………………..

Pentru cei care nu inteleg ce avem de pierdut in urmatorii ani, va prezentam cateva cifre :

 • pana la (re-)venirea comunistilor la guvernare (in 2001), Rep.Moldova a pierdut un singur dosar la CEDO
 • in perioada 2001 – 2007, R.M. a pierdut cca. 110 dosare, iar sumele de bani pe care statul trebuie sa le achite celor nedreptatiti de instantele interne ajung la 4,5 milioane de euro…
 • in total, la CEDO au fost inregistrate peste 1350 de dosare impotriva Rep.Moldova
 • Dosare Hyde Park expediate la CEDO

Anunțuri
Categorii:opinii
 1. caterpillar
  30/11/2009 la 4:49 am

  Salut ghenadie daca poti sa imi spu si mie cum ai obtinut toate aceste acte pe care ni le prezinti pe site ,am si o problema cu recuperarea citorva copii a unor procese verbale daca poti scrie-mi pe email.In rest curaj mai departe si respect ceea ce faceti pentri libertatea de exprimare

 2. clao2alpes
  12/12/2009 la 9:55 pm

  …pe ei pe ei pe „mama” lor de „apara oameni” pai de cine ???

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: