Prima pagină > opinii > Unire cu Moldova sau cetăţenie română pentru basarabeni?

Unire cu Moldova sau cetăţenie română pentru basarabeni?


Cam aşa sună întrebarea printre susţinătorii ideii de re-unificare dintre cele două state româneşti, România şi Rep.Moldova. Unii pretind că românii din Basarabia ar avea dreptul la cetăţenie română doar în cazul că R.M. ar face parte din teritoriul României. Alţii consideră că aceştia ar putea obţine cetăţenia română ca recompensă pentru inacţiunea Statului Român în a-şi recupera teritoriile şi cetăţenii înstrăinaţi în 1940.

Iată şi argumentele celor două tabere

Primii aşteaptă ca românii de pe ambele maluri ale Prutului să conştientizeze importanţa acestui act, să dorească cu orice preţ şi în orice condiţii re-unificarea ţării, fără a face mare lucru în acest sens. Ceilalţi susţin că dacă România ar avea nu 2 % dar 40 sau chiar 55 % de cetăţeni români în R.M., lucrurile s-ar schimba semnificativ. Re-Unificarea s-ar produce prin cetăţeni.

Poziţiile României dincoace de Prut au fosti şi rămân destul de fragile, iar asta se datorează atitudinii politicienilor de la Bucureşti. Iar dacă în România post-decembristă n-a existat un curent puternic, favorabil re-Unificării, de ce se tot insită pe ideea că basarabenii ar trebui să ceară Unirea?

În ultimii 20 de ani, autorităţile de la Bucureşti au făcut ca basarabenii să nu mai aibă încredere în instituţiile Statului Român. Acest lucru s-a făcut conştient, cu contribuţia unor funcţionari aroganţi de la MAE, MAI, Min Just- instituţii cu care au intrat în contact românii din afara hotarelor actuale ale României – prin:

  depăşirea termenelor de soluţionare a cererilorşi a petiţiilor (în cazul MAE şi Min Just, cererile sunt procesate în 6-7 ani, nu în 30-60 zile, aşa cum spun legile româneşti şi cele europene! pentru obţinerea cetăţeniei române, basarabenii aşteaptă cca. 13 ani – 6 ani la MAE şi 7 ani la Min Just)
  excluderea basarabenilor de la viaţa socială şi politică din ţară (unele organizaţii şi persoane puteau fi invitaţi la şcoli de vară, concerte şi alte evenimente organizate formal de MAE, care nu au nici un impact/finalitate pentru comunităţile de români din afacra graniţelor)
  compromiterea programului de burse pentru etnicii români din R.Moldova şi Ucraina (prin anunţarea cu întârziere a acestuia, prin lipsa campaniilor de informare, prin crearea obstacolelor artificiale la obţinerea vizelor pentru tinerii şi părinţii acestora, prin întârzierea actualizării cuantumului burselor şi prin interdicţia de a munci legal pe teritoriul României)

Cu toate acestea, cca. un milion de basarabeni au solicitat autorităţilor de la Bucureşti să le fie recunoscut dreptul la cetăţenie română. Dăcă Bucureştiul ar soluţiona aceste cereri într-un termen rezonabil (de maxim 60 de zile!), probabil în jumătate de an alt milion de basarabeni va depune cerere în acest sens.

Amintim că dreptul la cetăţenie română pentru românii care au pierdut această calitate împotriva voinţei lor a fost instituit prin Legea nr.21 / 1991

Reclame
Categorii:opinii
 1. 20/02/2009 la 11:40 pm

  Faptul că un milion de basarabeni au cerut cetăţenie spune că ei nu cunosc mare lucru despre atitudinea funcţionarilor pomeniţi de tine. Sunt de-acord, greşeala lor este strigătoare la cer şi de neiertat, dar cele două state româneşti sunt acum la fel de izolate ca pe timpul sovietic, încît acest dezmăţ birocratic românesc ne afectează cam cît ceauşismul sau pe ei dictatura lui Voronin.

 2. 27/03/2009 la 9:42 pm

  ar trebui sa ne uitam si la ce aleg moldovenii. cred ca o sa leaga iar pe comunisti si atunci….

 3. 27/03/2009 la 9:43 pm

  eu sunt din romania si raman socat de viitoarele alegeri in care vor castiga tot comunistii. romanii isi doresc unirea dar moldovenii nu stiu

 4. 27/03/2009 la 9:45 pm

  de fiecare data cand vorbesc despre acest subiect cu cineva sunt intrebat daca cei din republica moldova vor pasaport sau simt si ceva romaneste

 5. 27/03/2009 la 9:53 pm

  oricum trebuie sa trecem de toate aceste vremuri grele si sa ne unim pentru totdeauna indiferent de costuri. insa aceasta unire trebuie sa vina cu dragoste nu din interes

 6. aly
  09/06/2009 la 4:25 pm

  voi spuneti ca vrem sa ne unim din interes de ce crezi asa,doar nu noi decidem,puterile au cazut. trebue sa facem din 2 tari una, credem ca vom avea sustinere!

 7. andrei
  09/01/2010 la 5:55 pm

  nu prea cred nimic, aici e doar politica.seau redobindit cetatania un numar de basarabeni ,dupa asta au schimbat legile ai adaugat inca 2 persoane in toata comisia shi nu mai fac nimic .eu greu sa crezi sin unirea care toti fatarnic zica ca vor dar eu nu prea vad unirea cu basarabia,nu prea se vede interesu policit din basarabiashi nici rominia nu cred ca poate sa ofere cetatenie la toti basarabenii care deja sieau de pus cererile.

 8. 15/02/2010 la 7:20 pm

  DACA COMUNISTII NU SE VOR TINE CU DINTII DE TRON uNIREA VA FI POSIBILA.P.S. ANDREIKA

 9. stefan cel tare
  20/02/2010 la 6:47 pm

  „Alţii consideră că aceştia ar putea obţine cetăţenia română ca recompensă pentru inacţiunea Statului Român în a-şi recupera teritoriile şi cetăţenii înstrăinaţi în 1940.”

  care-s idiotii care considera asa ceva ?
  Care inactivitate a statului roman ?
  Nu oare din cauza Basarabiei am intrat in razboi, si ne-am luat-o urat de tot peste bot ?
  Era cat pe-aci sa pierdem toata Romania la vremea aceea

 10. 23/02/2010 la 8:49 pm

  este un calvar procedura de obţinere ctăţeniei romîne, o bătae de joc de oamenii cu bună credinţă.nu toţ doritorii vriau ca să profite de acastă şansă pentru a pleca în europa.mai sunt şi patrioţi din bunic în tată şi din tată în fiu. romîniea trebue să accepte că acasta e situaţiea si nu alta.

 11. 23/02/2010 la 9:00 pm

  spiridon vasile.răspuns.. nu,mulţi simnt si ceva romîneste nu numai paşaport.sunt constructor de profesie nu sunt om politic

 12. Aurel
  28/01/2014 la 7:52 pm

  Sînt din ukraina,orasul izmail,doresk sâ primesk chetățeniea Romînă, chine mă poate ajuta,?voi fi rekunoskător.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: