Prima pagină > opinii > 33 sau 101 deputaţi?

33 sau 101 deputaţi?


Dacă la alegerile parlamentare din R.Moldova populaţia ar vota masiv candidaţii independenţi, ar fi suficient să fie votaţi 33 de concurenţi neafiliaţi politic şi partidele n-ar trece nici unul pragul electoral. Ca rezultat, vom avea doar 33 de deputaţi în locul celor 101 – totul ar fi perfect legal.

Dacă ar fi votaţi doar 31 de deputaţi independenţi, iar restul de 6-7% de voturi ar fi exprimate în favoarea unui singur partid politic, acest din urmă va accede în Parlament cu 70 de deputaţi.

Faceţi un calcul elementar: dacă la alegeri ar participa 1.500.000 cetăţeni (cum a fost la alegerile parlamentare din 2005), pentru a accede în Parlament, fiecare candidat independent ar trebui să acumuleze minim 45.000 de voturi (3%, conform legislaţiei). În schimb, fiecare deputat ales pe linie de partid (cazul descris mai sus, cu singurul partid care ar obţine 7%) ar trebui să acumuleze în medie câte 1750 de voturi din totalul de 120.000 exprimate în favoarea partidului respectiv. În această situaţie, numărul de voturi de care are nevoie un candidat independent este de 25 de ori mai mare decât cel pentru un ales pe linie de partid.

Cum comentaţi această situaţie?

Reclame
 1. socolenco
  07/03/2009 la 11:59 pm

  Eu cred ca acum acest defect poate fi speculat (sa se aranjeze asa ca doua persoane sa treaca cica pragul de 3%, pesoane care vor fi de partea comunistilor ulterior) astfel ca sa se aranjeze pentru comunisti iarasi un scor bun ca sa ia si un numar bun de mandate in parlament. Acest parlament este unul destul de important, pentru ca ei deja vor incerca sa schimbe constitutia pentru a rezolva cica conflictul transnistrean. Dar asta este mare pericol pentru ca ne paste astfel transnistrizarea. Pazea!

 2. val
  20/03/2009 la 12:03 pm

  subiectul a fost pus in discutie inca din 2001, dar atat democratii cat si komunistii ori nu intelegeau ori se prefaceau ca nu inteleg despre ce-i vorba. Cineva chiar a scos si o mostra „In RM matematica clasica nu poate fi aplicata”. Problema este foarte serioasa , si normal Curtea Constitutionala trebuie sa modifice legislatia electorala,dar asta poate fi facut numai de deputati, omul simplu nu are posibilitati legale, cu toate ca ar fi o idee de incercat de depus o cerere la Curtea de Apel. Normal pentru independenti ar trebui sa fie pragul de trecere 0.990099 % si nu 3%.
  In situatia data , teoretic, aveam de a face cu un precedent absurd, cand dupa costitutie avem 101 deputatie, alegerile au fost facute in stricta conformitate cu legea, dar in realitate avem numai 33 de deputati. Atunci ce ne facem, de unde luam inca 68 de deputati, pe ce principii, ca sa nu incalcam legea. Capcana legislativa, la care nimeni nu vrea sa atraga nici o atentie, dar daca matematica nu se aplica , sigur se va intampla

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: