Prima pagină > apariţii în presă > Abuzuri asupra jurnaliştilor si hărţuirea mass-media

Abuzuri asupra jurnaliştilor si hărţuirea mass-media


În perioada 3 mai 2008 – 3 mai 2009, in RM au fost comise mai multe actiuni ce contravin prevederilor Legii Presei care interzic „imixtiunea in activitatea de pregatire si de difuzare a informatiei” (art. 1) de catre presa si stipuleaza ca, „in scopul exercitarii atributiilor profesionale”, jurnalistul are dreptul „a) sa obtina si sa difuzeze informatii; …c) sa faca imprimari audiovizuale, sa filmeze si sa fotografieze; …. sa asiste la mitinguri, demonstratii si la alte manifestatii publice” (art. 20).

În mai 2008, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei a supus ziarul „Moldavskie vedomosti” unor controale financiare, in cadrul unui proces de urmarire penala initiat de Procuratura Generala pentru o presupusa infractiune de „delapidare a averii straine in proportii deosebit de mari”. Aceasta invinuire i s-a adus ziarului dupa publicarea in paginile sale a materialelor publicitare ale intreprinderii „Cariera de la Soroca”.

La 10 mai 2008, jurnalistul Ghenadie Brega, care protesta in fata Guvernului impotriva arestarii fratelui sau, a fost agresat de catre ofiteri de politie imbracati in civil, apoi arestat si dus la comisariatul de politie al sectorului Buiucani, Chisinau, unde a fost tinut timp de 48 de ore in conditii inumane si degradante, fiind invinuit de „nesubordonare cu rea-vointa la cerintele legitime ale colaboratorilor de politie, opunere de rezistenta si ultragierea politiei”.

Pe data de 10 iulie 2008, jurnalistul Ghenadie Brega, venit la Procuratura municipala din Chisinau pentru a lua imagini cu unul dintre tinerii anchetati in cazul forumistilor acuzati ca ar fi lansat „prin intermediul portalurilor forum.md, torrentsmd.com, desteptarea.info si unimedia.md …. multiple chemari publice la rasturnarea prin violenta a oranduirii constitutionale si lichidarea statalitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova”, a fost atacat fizic si verbal de catre o persoana in civil, iesita din sediul Procuraturii.

La 11 iunie, Procuratura din Chisinau a invitat un grup de tineri pentru a fi audiati in cadrul unui dosar de urmarire penala, dupa ce acestia au publicat pe mai multe site-uri comentarii critice la adresa actualei guvernari de la Chisinau. Pana a merge la procurori, unora dintre tineri le-au fost ridicate calculatoarele personale de pe care isi scriau comentariile // www.civic.md

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: