Prima pagină > opinii > A votat cu como de teamă că R.M. ar putea să se integreze în Uniunea Europeană…

A votat cu como de teamă că R.M. ar putea să se integreze în Uniunea Europeană…


sursa: qmagazine.ro
sursa imagine: qmagazine.ro

Am facut cunoştinţă cu o tânără născută din tată basarabean şi mamă cazahă. În familie sunt cinci fraţi, iar părinţii au divorţat de ceva timp. Tânăra a ieşit prima în spaţiul UE prin 2002, imediat după venirea comuniştilor la guvernare. Nu aveau din ce trăi, iar familia ei o ducea tot mai greu să supravieţuiască. Au discutat între ei şi ea a acceptat să meargă singură în Cehia şi să caute ceva de lucru. A ieşit din ţară ca turist autocarul Chişinău – Praga. Acolo s-a desprins de conaţionalii calători şi a căutat adăpost în mai multe locuri. Îşi aminteşte cu groază de zilele cât a stat în zona destinată străinilor care au cerut azil în Cehia. Zice că printre cei cazaţi acolo, s-a format o adevărată mafie, majoritatea fiind din spaţiul ex-sovietic. Viaţa grea în azil, ameninţările cu violul şi alte picanterii au determinat-o să fugăde acolo. A încercat în mod repetat să fugă din acel lagăr şi într-un final a izbutit, evadând împreună cu nişte vietnamezi. Tot ei i-au oferit primul job. Nu-i plăcea locul de muncă, dar era destul de comod pentru ea să se întreţină şi să expedieze apropiaţilor din Moldova bani pentru întreţinere.

În Cehia şi-a trăit ultima copilărie, departe de părinţi şi fraţi. A văzut un alt mod de viaţă, mai relaxat, corect şi fără stres. După patru ani staţi acolo, a decis să-şi invite tatăl la muncă. Şi acesta a venit pe căi clandestine, doar că el s-a încadrat direct în câmpul muncii. Prin 2005 era mai uşor să-ţi găseşti de muncă în construcţii, munca respectivă fiind bine remunerată.

Prin 2006, tânăra s-a întors în ţară să-şi vadă apropiaţii şi să-şi perfecteze actele de identitate expirate. De atunci a făcut mai multe încercări de a pleca din ţară, inclusiv căsătorindu-se cu un cetăţean român de care a şi divorţat văzând că nu mai poate trece hotarul cu el. Şi-a găsit un loc de muncă în Moldova. De fiecare dată când vorbeam cu ea, se plângea că munceşte ca un sclav, iar remunerarea este mizerabilă, comparând de fiecare dată situaţia ei de aici cu cea din Cehia.

S-a interesat şi de activităţile Hyde Park, ne urmărea pe internet şi la TV, spunând că ne comportăm ca nişte cetăţeni europeni responsabili, activi şi demni de laudă. Înţelegea foarte bine că ceea ce fac autorităţile (prin poliţia, procuratura şi justiţia aservită puterii comuniste) este antidemocratic şi antisocial. Era împotriva propagandei comuniste de la majoritatea posturilor TV şi insista că „asta nu e normal”. Acelaşi lucru l-a spus şi după evenimentele din 7 aprilie 2009, când a văzut de ce sunt în stare acoliţii lui Voronin şi repeta întruna că „asta nu e normal”.

După ultimele alegeri parlamentare, mi-a marturisit că a votat pentru como…

Am rămas mască, credeam că e o glumă de prost gust. Ea a insistat să explice. A făcut recent cunoştinţă cu un grec, european şi el, care a venit să vadă Moldova. Grecul a încurajat-o să voteze un partid care nu va duce Moldova în UE. I-a spus că Grecia a avut doar de pierdut de când a aderat la Uniunea Europeană (vorbea despre calitatea produselor alimentare, despre proprietatea privată a băştinaşilor, despre avalanşa de capital şi interese străine în ţara lor etc.). Fata mai invoca şi alte discuţii cu prietenii ei rămaşi în Cehia, spunând că nici ei n-o duc mai bine acolo… Adevărat, tatăl ei are tot mai des probleme să-şi găsească obiective noi de muncă din cauza mafiei esticilor care cer bir pentru a-l lăsa în pace să-şi facă munca. De aceeaşi problemă s-au plâns şi alţi conaţionali de-ai noştri – „cele mai mari probleme ţi le fac ai tăi”…

După această discuţie am înţeles …că nu mai înţeleg nimic. Până şi un tânăr care a văzut cum se trăeşte în Europa, care râvneşte să se întoarcă şi să-şi continuie viaţa acolo, găseşte argumente pentru a vota în favoarea dictaturii, sărăciei şi a hoţiei. Dezarmant şi trist.

Anunțuri
Categorii:opinii
  1. 13/08/2009 la 11:22 pm

    mda, trist cât de ușor s-a lăsat convinsă de „un cetățean grec”. la fel cum e greu să-i asculți pe românii care spun că „era mai bine pe vremea lui ceaușescu”.

    că în românia e (tot mai) ciudat, sunt de acord… dar în UE încă am încredere 🙂

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: