Prima pagină > opinii > Între ciocan şi nicovală

Între ciocan şi nicovală


Un grup de circa 40 de absolvenţi ai unor cursuri de asistenţă socială (curs de un an, realizat după modelul şi banii francezilor), la care au participat cetăţeni din preajma mun. Chişinău, şi-au primit diplomele. Ceremonia a fost una oficială, iar la înmânarea diplomelor a fost prezent însuşi ministrul Valentina Buliga (Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei). Nu ştiu dacă a mai fost cineva din mass-media, cert e că noi, echipa televiziunii noastre, am ajuns cu întârziere când doamna ministru deja plecase. Ne-am bucurat că mai erau absolvenţii şi că păreau bine dispuşi. Am vorbit pe scurt cu persoana care coordona grupul şi am cerut permisiunea să facem interviurile chiar în sală. Coordonatorul a zis ceva că „e cam târziu”, iar reporteriţa i-a zis că „nu-i aşa grav, putem face reportajul”. Doamna (acum nu-i cunosc numele, dar promit să-l aflu cât de curând) vine şi zice direct:

– „Bine, o să luaţi interviu de la …Maria Nicolaevna şi Grigori Ilici

Ne-a surprins tupeul ei de a ne sugera cui să-i luăm interviul, dar am trecut peste asta. Reporteriţa, una ageră şi descurcăreaţă, zice „bine”, dar nu mai aşteaptă să vadă cine sunt persoanele recomandate şi se duce la cine ales din întâmplare. Gestul nu este trecut cu vederea de coordonatoare, pare nervoasă. Facem două-trei inerviuri, oamenii vorbesc deschis, laudativ la adresa Ministerului care „ne-a instruit” şi „ne-a dat posibilitatea” etc. Mă sufoc, am în faţă oameni maturi…, care repetă ca papagalii un mesaj plat, în stilul M1.Remarc în voce că la ei totul e bine şi frumos. Ultima personă cu care am vorbit zice că ar avea ea să mai spună câte ceva, dar …fără cameră. În clasă intră un domn scund care vorbeşte franţizeşte, fiind  însoţit de o tânără interpretă. Coordonatoarea se bucură nespus să-l revadă. Chiar îi oferă cuvântul final. Omul pare plictisit, totuşi le spune ceva ca la final de curs. Traducerea nu întârzie nici ea – „dacă aveţi nevoie de vreun ajutori, apelaţi la noi„. Absolvenţii încep să discute între ei.

Noi am avea nevoie de ceva…

In clasă se lasă linişte. O doamnă se ridică în picioare şi spune că ei au nevoie de un sediu, dotare tehnică şi accesorii. Ar putea primi astfel de ajutor?

Toţi râd. Auzim de la alţi participanţi că şi ei au nevoie de sediu, tehnică si consumabile. Francezul zâmbeşte ghiduş după ce a auzit traducerea. Le spune că de asta ar trebui să se ocupe Administraţia Publică Locală, trebuie doar să faceţi demersuri. Se aud voci care încearcă să-l contrazică, să-i spună că „nu te asculta nimeni” etc. Deschidem camera şi încercăm să filmăm câteva intervenţii. Oamenii iau apă în gură. O doamnă spune că „nu vrem să vorbim la cameră„. Îi întreb: „cum vreţi să schimbaţi lucrurile dacă evitaţi să vorbiţi despre problemele cu care vă confruntaţi?.” Tăcere. Aud doar că „ne temem să vorbim„.

– Ei asta-i bună…, de cine?

Haideţi că vă spun eu, sare cu vorba una dintre persoanele intervievate iniţial.

În câteva minute am reuşit să intervievăm alte câteva persoane. A fost interesant să discuţi cu ei, parcă erau cu totul alţii. La final, coordonatoarea a zis că nu poate să ne ofere nici un interviu, că ea nu poate vorbi din numele ministrului sau a principalului finanţator al proiectului. Am asigurat-o că nici nu vrem să facă acest lucru. Doar să ne vorbească despre ceea ce a făcut dânsa în proiect şi să ne dea câteva detalii de genul câţi au absolvit, din ce zonă sunt şi ce studii au absolvenţii, etc. Doamna a refuzat în mod repetat sub pretextul, nou, că nu trebuia să întârziem. De ce n-aţi venit când era doamna ministru? Clar, placa stricată… Păcat.

Anunțuri
Categorii:opinii
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: