Prima pagină > ştiri la zi > Primele rezultate în demersul Hyde Park privind desecretizarea arhivelor comuniste

Primele rezultate în demersul Hyde Park privind desecretizarea arhivelor comuniste


Ghimpu ii cere lui Filat sa permita accesul la arhiva sovietica

Presedintele interimar, Mihai Ghimpu, i-a solicitat astazi premierului Vlad Filat desecretizarea, in regim de urgenta, a unui sir de documente de arhiva, care urmeaza a fi analizate de Comisia pentru studierea si aprecierea regimului comunist totalitar sovietic.
Ghimpu a adresat aceasta solicitare dupa ce a fost sesizat de catre presedintele comisiei, Gheorghe Cojocaru, care l-a informat pe seful statului interimar despre imposibilitatea de a examina o serie de documente de dupa 1974 din fondurile de arhiva ale tarii noastre, deoarece acestea sunt cu acces restrictionat.

Premierul Vlad Filat a declarat ca va da curs solicitarii lui Mihai Ghimpu.

Gheorghe Cojocaru s-a adresat cu interpelari si la institutiile abilitate – Serviciul de Informatii si Securitate, Ministerul de Externe, Ministerul de Interne, Serviciul de Stat de Arhiva, Arhiva Nationala si Arhiva organizatiilor social-politice, care si-au exprimat disponibilitatea de a acorda comisiei asistenta necesara, inclusiv de a permite accesul membrilor ei la fondurile arhivelor.

Documentele de pana in 1974 au fost desecretizate, iar cele ce reflecta perioada ulterioara urmeaza a fi facute publice, conform Legii cu privire la secretul de stat, prin decizia Comisiei interdepartamentale pentru protectia secretului de stat, creata noiembrie 2009.

Comisia pentru studierea si aprecierea regimului comunist totalitar, constituita prin decret prezidential pe 14 ianuarie 2010, urmeaza sa prezinte, pana pe 1 iunie, un studiu si un raport analitic privind aprecierea istorica si politico-juridica a regimului comunist totalitar.

Reclame
Categorii:ştiri la zi
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: