Prima pagină > opinii > Despre întrunirile publice din 6 aprilie 2009 (din volumul „Libertatea întrunirilor paşnice”)

Despre întrunirile publice din 6 aprilie 2009 (din volumul „Libertatea întrunirilor paşnice”)


6 aprilie 2009: la orele 18.00, la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt, s-au adunat 2500-3000 de persoane. Majoritatea au fost informaţi prin mesaje care au fost trimise prin intermediul telefoniei mobile şi anunţurilor de pe site-uri. Caracterul întrunirii era paşnic. Organizatorul a anunţat scopul acţiunii, menţionînd că un miting nu poate fi agresiv, şi a solicitat respectarea ordinii publice şi a curăţeniei. La acel moment, la locul desfăşurării întrunirii nu au fost concentrate forţe ale poliţiei, decît aproximativ 20 de poliţişti în uniformă, care asigurau ordinea publică. În acelaşi timp organizatorii au identificat mai mulţi presupuşi colaboratori ai organelor de drept care erau îmbrăcaţi în civil.
La orele 18.15, din cauza aglomeraţiei create, organizatorii au propus să meargă la Preşedinţie, anunţînd că pe 07.04.2009 expiră mandatul Preşedintelui.
Masa de oameni, a pornit spre Preşedinţie. Întrucît colaboratorii de poliţie nu au intervenit şi nu au dirijat fluxul de oameni, s-a produs un ambuteiaj pe strada centrală. Pe scările Preşedinţiei era poziţionat un cordon de 8-10 poliţişti, distanţa dintre ei fiind de 5 m. Au luat cuvîntul organizatorii întrunirii şi cîţiva lideri ai partidelor de opoziţie, ultimii menţionînd că intenţionează să se adune pe data 07.04.2009, la orele 10.00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale la un miting al partidelor de opoziţie. La 18.50, organizatorii întrunirii au propus participanţilor să continue întrunirea în Piaţa Marii Adunări Naţionale. La orele 19.00 în Piaţa Marii Adunări Naţionale, se adunaseră aproximativ 5000-6000 de persoane.
Trebuie de menţionat că organizatorii întrunirii nu erau pregătiţi pentru a dirija întreaga procesiune, astfel că aceaştea nu dispuneau de aparataj de amplificare a sunetului altul decît cîteva megafoane, la fel nu a existat reprezentanţi ai organizatorilor care ar fi facilitat coordonarea desfăşurării întrunirii. Ulterior organizatorii întrunirii au recunoscut faptul că nu s-au aşteptat la aceea că vor fi prezenţi un număr atît de mare de participanţi.
La 19.40 organizatorii întrunirii au anunţat sfîrşitul mitingului, mesajul a fost repetat de cîteva ori. În pofida faptului că organizatorii întrunirii au solicitat dispersarea participanţilor, în scurt timp plecînd de acolo, un număr important de persoane au rămas în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Ulterior grupul s-a scindat: un grup de persoane a plecat spre sediul Comisiei Electorale Centrale, alt grup a plecat spre Preşedinţie.
Aşadar, la orele 22.00, un grup de 50 de persoane, avînd un caracter agresiv, au blocat intersecţia străzilor Bănulescu Bodoni şi Ştefan cel Mare, creînd dificultăţi în circulaţia transportului în decursul unei ore. Nu departe se află un contingent de 50 de poliţişti, care nu a intervenit. Poliţia nu a reacţionat şi nu a reţinut persoanele agresive.
Al doilea grup de persoane care a plecat spre sediul Comisiei Electorale Centrale manifesta la fel un comportament agresiv, în jurul orelor 24.00 cîteva persoane din acest grup absolut neomogen, au devastat o tarabă.
În dimineaţa zilei de 7 aprilie 2009, Procuratura Generală a emis un comunicat de presă, prin care informa că Procuratura califică drept ilegale şi inadmisibile acţiunile organizatorilor şi participanţilor la întrunirea din 6 aprilie 2009, desfăşurate sub genericul „Zi de doliu”, referindu-se la întrunirea organizată în ajun între orele 16:00 – 23:20 în Piaţa Marii Adunări Naţionale de către Ghenadie Brega, cu participarea activă a liderilor unor partide politice (V. Filat, A. Tănase, V. Ungureanu, V. Pavlicenco, O. Cernei, V. Nagacevschi etc.), la care au participat cîteva sute de oameni.
Procuratura a anunţat că a fost încălcată Legea privind întrunirile, care prevede că întrunirile se vor desfăşura numai în mod paşnic; organizatorul are dreptul de a desfăşura întrunirea doar în forma, locul şi termenul indicat în declaraţia prealabilă; participanţii au obligaţia de a respecta legislaţia şi ordinea publică.
Procuratura a menţionat că au fost constatate un şir de încălcări flagrante ale prevederilor legale, şi anume: blocarea arterelor principale de transport, tentative de deteriorare şi răsturnare a mijloacelor de transport public, antrenarea minorilor, participarea persoanelor în stare de ebrietate şi batjocorirea persoanelor.
Procuratura a iniţiat urmărirea penală conform art. 285 CP, care sancţionează dezordinele în masă.
 • text publicat in volumul Libertatea intrunirilor pasnice: promolex.md
…………………………………………………………

Nu recunoaştem rezultatele alegerilor fraudate de comunişti. Urmează imagini de la prostestele din Chişinău de azi 6 aprilie 2009.


Reclame
Categorii:opinii
 1. 18/02/2010 la 11:25 am

  Protestele de la Chişinău din 2009

  Protestele de la Chişinău, începute pe 6 aprilie 2009 şi supranumite Revolta de la Chişinău, reprezintă o serie de manifestaţii de contestare a alegerilor parlamentare din Republica Moldova desfăşurate pe 5 aprilie.

  Cauze: Ceea ce a determinat protestele a fost anunţarea rezultatelor preliminare din 5 aprilie care au atribuit aprope 50 % din voturi Partidului Comuniştilor din Republica Moldova.[6]

  Totuşi, raportul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) cu privire la algerile din 5 aprilie a adus calificări pozitive procesului de votare, menţionând calmul relativ din ziua scrutinului, deşi au fost raportate câteva incidente. Cu toate acestea, baroneasa Emma Nicholson, parlamentar european şi observator acreditat la alegerile din Republica Moldova a criticat raportul OSCE cu privire la desfăşurare scrutinului într-un interviu acrodat postului de radio britanic BBC, declarând că ea şi alţi observatori au avut impresia că sistemul a putut fi manipulat, fără însă a avea dovezi:[7][8]

  „Problema este că e vorba de un raport al OSCE şi în organizaţie sunt, bineînţeles, ruşii. Iar punctul lor de vedere a fost destul de diferit, substanţial diferit de al meu, spre exemplu.[…] M-am luptat din greu, la fel ca alţii, să introduc o serie de declaraţii ferme în raport, dar punctele noastre de vedere au fost respinse.[…] La ora 1.00 noaptea comuniştii aveau 35% din voturi, iar cele 15-16 partide de opoziţie aveau împreună 40-45%. La ora 8.00 dimineaţa, situaţia s-a schimbat radical. Comuniştii aveau 50%, iar opoziţia înregistra un procent foarte mic.”
  —Baroneasa Emma Nicholson, europarlamentar britanic, parte a misiunii OSCE de supervizare a alegerilor din Republica Moldova

  Pe de altă parte, Coaliţia 2009 pentru alegeri libere şi corecte, o asociaţie de organizaţii neguvernamentale locale care a participat la observarea alegerilor, a calificat scrutinul din 5 aprilie ca fiind incorect şi parţial liber.[9]

  O altă cauză este protestul împotriva nivelui de viaţă scăzut. Cu venitul lunar mediu sub 250 USD şi rata şomajului ridicată, Republica Moldova este considerată cea mai săracă ţară din Europa. PCRM, la putere din 2001, n-a reuşit să redreseze economia, iar perspectiva perpetuării situaţiei timp de încă cel puţin patru ani era considerată inacceptabilă.[10]

  Desfăşurarea evenimentelor

  6 aprilie: Proteste spontane, paşnice

  După publicarea primelor rezultate oficiale de către Comisia Electorală Centrală, conform cărora Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a obţinut pentru a treia oară consecutiv majoritatea în Parlament, reprezentanţi ai societăţii civile—Asociaţia Obştească „Hyde Park” şi Think Moldova— au declarat ziua de 6 aprilie drept „Ziuă Naţională de Doliu” şi au chemat pe cei interesaţi să se adune pentru a aprinde lumânări în acest sens.[11] Vestea despre demonstraţie s-a răspândit rapid prin mesaje text şi pe Internet, prin intermediul serviciilor de mesageriei instantanee şi a reţelelor sociale, adunând circa 15 mii de participanţi.[12] În cele din urmă la manifestaţie s-au alăturat şi liderii principalelor formaţiuni de opoziţie, care s-au solidarizat cu protestatarii, iar liderul PLDM, Vlad Filat, i-a chemat în mod public să se adune pe 7 aprilie pentru a continua demonstraţiile.[11] În acelaşi context, Vlad Filat, a declarat că nu recunoaşte rezultatul alegerilor din 5 aprilie, anunţând organizarea unor ample acţiuni de protest de comun acord cu Partidul Liberal şi Alianţa „Moldova Noastră”; Serafim Urechean, liderul Alianţei „Moldova Noastră”, a reiterat coordonarea poziţiilor partidelor de opoziţie.[13] Tinerii au scandat sloganuri ca „Alegeri repetate”, „Jos dictatura” sau „Nu fraudării alegerilor”, iar protestele s-au desfăşurat fără incidente.[14] Natalia Morar, o jurnalistă dizidentă de origine moldoveană, expulzată din Federaţia Rusă,[15] şi totodată una dintre organizatoarele manifestaţiei, a subliniat caracterul apolitic al manifestaţiei.[14] Grupările pro-democraţie au calificat protestele ca o reacţie spontană la rezultatele alegerilor, reacţie care a crescut rapid în intensitate prin intermediul Internetului şi a telefoanelor mobile, în timp ce reprezentanţii principalelor partidelor de opoziţie nu şi-au asumat un rol major în desfăşurarea protestelor.[16]

  sursa: ro.wikipedia.org

 2. 18/02/2010 la 11:36 am

  Voronin: „Nu negociem cu nimeni funcţiile importante din stat”

  Duminică seara, în curtea PCRM este plin de SPP-işti. Bustul lui Lenin veghează din curte, iar un Mercedes S ceva mai vechi, care are pe plăcuţa din faţă steagul Moldovei şi pe spate numărul 0001 ne indică faptul că preşedintele Vladimir Voronin este alături de colegii săi, pentru a sărbători victoria. Într-adevăr, el susţine o conferinţă de presă, în care anunţă că nu va negocia cu celelalte partide niciuna dintre funcţiile importante din stat: preşedinţia, conducerea Parlamentului sau postul de premier. Nici nu are de ce, la urma urmelor. PCRM a obţinut, în urma redistribuirii, 61 de mandate, suficiente pentru a putea alege preşedintele ţării.

  Voronin promisese, oricum, că nu va negocia cu parlamentari ai partidelor de opoziţie, pentru a-i atrage de partea sa, când partidul său avea 60 de mandate.

 3. 18/02/2010 la 11:39 am

  Protest la Chisinau: „6 aprilie – zi de doliu national” (Galerie foto, Video)
  http://www.ziare.com/actual/international/04-07-2009/protest-la-chisinau-6-aprilie-zi-de-doliu-national-galerie-foto-video-711403

 4. 18/02/2010 la 1:17 pm

  asa am protestat pe 22 februarie 2008
  si atunci comunistii au deschis dosar penal pe numele organizatorilor – Oleg si Ghenadie Brega

 5. mihai
  29/03/2010 la 2:39 pm

  Nu am nimic cu FSB-ul rusesc, spune Natalia Morari

 1. 07/04/2011 la 5:35 pm
 2. 11/02/2012 la 6:23 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: