Prima pagină > opinii > Românii-basabeni renunţă la re-dobândirea cetăţeniei române

Românii-basabeni renunţă la re-dobândirea cetăţeniei române


Aproape jumătate dintre românii-basarabeni renunţă să depună actele pentru re-dobândirea cetăţeniei române. Sistemul excesiv de birocratizat, lipsa informaţiei, cheltuielile și termenii exageraţi sunt motivele din care basarabenii renunţă să mai solicite redobândirea cetăţeniei române.

Într-un răspuns la o petiţie a Asociaţiei Hyde Park, Ministerul Afacerilor Externe recunoaşte că aproape jumătate dintre cei invitaţi să depună actele renunţă să parcurgă toate etapele.

Tot din corespondenţa cu MAE aflăm că primirea dosarelor „se face pe baza unei programări prealabile” şi că „în prezent, sunt procesate notificările/scrisorile de intenţie primite în 2006. Cetăţenii aşteaptă 4 ani doar ca să depună dosarul/actele – această etapă nu are nici o acoperire legală.

Și Ministerul Justiţiei recunoaște că în prezent procesează dosarele depuse în 2003. Însumate, aceste două etapte sunt parcurse de petenţi în 10-11 ani. În astfel de condiţii, mai vrea cineva să fie repus în drepturi?

…………………………………………………

Plângere împotriva procedurilor ilegale practicate de Ambasada/Consulatul României din Chişinău

Destinatar: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucureşti, ROMÂNIA
În atenţia Preşedintelui Comisiei pentru cercetarea Abuzurilor, Corupţiei şi pentru Petiţii, Domnului Ioan STAN

Copii: Palatul Cotroceni, Bd. Geniului nr. 1-3, Sector 6, Bucureşti, ROMÂNIA | Cod postal 060116
În atenţia Preşedintelui României, Domnului Traian BĂSESCU
Guvernul României, Piaţa Victoriei nr.1, sector1, Bucureşti, ROMÂNIA
În atenţia Primului-ministru al României, Domnului Emil BOC

De la: Asociaţia Hyde Park, cu sediul în str. YYY, Chişinău, R.Moldova
Asociaţia Victimelor Regimului Comunist şi a Evenimentelor din aprilie 2009, cu sediul în str. WWW, Chişinău, R.Moldova
Asociaţia Info Mingir, cu sediul în s. NNN, r-nul FFF, R.Moldova

Domnule Preşedinte al Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor, Corupţiei şi pentru Petiţii, Ioan STAN,

AmbRoChisinau Plângere împotriva procedurilor ilegale practicate de Ambasada/Consulatul României din ChişinăuAvând în vedere faptul că în ultima perioadă tot mai mulţi români din R.Moldova reclamă faptul că Ministerul Afacerilor Externe din România, prin misiunea diplomatică a Ambasadei Românei din Chişinău, încalcă în mod constant dispoziţiile legii 21/1991 modificată şi republicată privind cetăţenia română în ceea ce priveşte recunoaşterea dreptului de a înregistra cererea de redobândire a cetăţeniei române, vă adresăm prezenta

P L Â N G E R E

Prin care vă solicităm:

  1. Sa demaraţi o anchetă împotriva funcţionarilor din cadrul Direcţiei Relaţii Consulare, Direcţiei Generale Afaceri Consulare şi împotriva Consulului şi Ambasadorului României din Chişinău – R.Moldova, toţi aflându-se în subordinea Ministerului Afacerilor Externe, pentru încălcarea dispoziţiei Legii nr. 21/1991 art. 12 al. 2 din legea cetăţeniei române, potrivit cărora: „Persoanele care au domiciliul sau reşedinţă în străinătate pot depune cererea de redobândire a cetăţeniei române, însoţită de actele care dovedesc indeplinirea condiţiilor prevăzute de lege, la misiunile diplomatice sau oficiile consulare competente ale României. Cererile vor fi înaintate de îndată Comisiei pentru Cetăţenie”;
  2. Să constataţi ilegalitatea practicii/criteriului de invitare a cetăţenilor pentru depunerea dosarelor de redobândire a cetăţeniei române în ordinea cronologică a înregistrării cererilor de intenţie;
  3. Să învederaţi funcţionarilor mai sus enumeraţi să anuleze şi să înceteze aplicarea acestui criteriu cronologic – criteriu abuziv – şi să respecte litera legii 21/1991, a dispoziţiilor art.1 al 3 din Constituţie, potrivit căruia „România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, dreptatea reprezintă valori supreme şi sunt garantate”.

Potrivit dispoziţiilor legale mai sus enunţate, Consulatul României din Chişinău, R.Moldova, are obligaţia să primească o cerere de redobândire fără a condiţiona cetăţeanul să efectueze acte suplimentare pentru a depune sau înregistra actele necesare redobândirii cetăţeniei române.

În fapt, începând cu anul 2003, cu permisiunea funcţionarilor din cadrul Direcţiei Relaţii Consulare şi Direcţiei Generale Afaceri Consulare din Ministerul Afacerilor Externe, Consulatul României din Chişinău a instituit un obicei, o practică (nereglementată de lege!) potrivit căreia un român din R.Moldova care doreşte să înregistreze o cerere de redobândire a cetăţeniei române este „constrâns” să înregistreze iniţial pe cale poştală o cerere de intenţie. Peste o perioadă incertă de timp (uneori se ajunge şi la 5-6 ani!), Consulatul va procesa cererea de intenţie şi va invita cetăţenii în ordinea cronologică înregistrării acestor cereri de intenţie pentru depunerea dosarelor de redobândire a cetăţeniei române.

Prin urmare, criteriul de primire a cererilor de redobândire a cetăţeniei române de la cetăţenii moldoveni, etnici români la sediul Consulatului României din Chişinău este cel al ordinii cronologice de înregistrare a cererilor de intenţie, criteriu nereglementat şi nerecomandat de legea 21/1991, fiind astfel în afara legii.

La ora actuală, de exemplu, sunt invitate să înregistreze cererile de redobândire persoanele care au expediat prin poştă cereri recomandate pe parcursul anulului 2006, deci cu aproape 4 ani în urmă.

Potrivit art. 42 din Legea 188/199 cu privire la statutul funcţionarilor publici, funcţionarii Minsiterului Afacerilor Externe au obligaţia să îşi îndeplinească cu profesionalism şi imparţialitate îndatoririle de serviciu.

De asemenea, în conformitate cu dispoziţiile art. 65 din aceeaşi lege, „Încălcarea de către funcţionarii publici a îndatoririlor corespunzătoare funcţiei publice pe care o deţin şi a normelor de conduită profesională şi civilă prevăzute de lege constituie abatere disciplinară a acestora”; potrivit prevederilor al.2 lit. a şi b, constituie abatere disciplinarăîntârzierea sistematică în efectuarea lucrărilor”, respectiv „neglijenţa repetată în rezolvarea lucrărilor”.

Domnule Preşedinte Ioan STAN, statul român îşi exercită suveranitatea prin Parlament, care a adoptat legi clare în ceea ce priveşte redobândirea cetăţeniei române, însă anumiţi funcţionari ai statului, plătiţi de către acesta, înţeleg să abuzeze de funcţiile şi poziţiile pe care le ocupă în anumite ministere sau consulate şi interpretează în mod abuziv legea 21/1991 privind cetăţenia română după metode doar de aceştia cunoscute, interpretând şi încălcând legea într-un mod cât se poate de vizibil.

Acestea fiind spuse, vă solicităm încă o dată să anchetaţi activitatea funcţionarilor din cadrul Direcţiei Relaţii Consulare, Direcţiei Generale Afaceri Consulare, respectiv a Consulului şi Ambasadorului României din Chişinău, R.Moldova, să ne comunicaţi rezultatele anchetei la adresele noastre indicate în antet, să luaţi măsurile legale ce se impun împotriva acestor funcţionari.

29 decembrie 2009

Cu deosebită consideraţie,

  • Asociaţia Hyde Park, prin Preşedinte – Parascovia TOPADA
  • Asociaţia Victimelor Regimului Comunist şi a Evenimentelor din aprilie 2009, prin Preşedinte – Julieta SAVIŢCHI
  • Asociaţia Info Mingir, prin Preşedinte – Vitalie ŞELARU

……………………………………………………..

Anunțuri
Categorii:opinii
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: