Prima pagină > opinii > Donații și omisiuni în declarațiile de avere ale judecătorilor

Donații și omisiuni în declarațiile de avere ale judecătorilor


În ultimii ani, presă a difuzat mai multe reportaje și investigații despre averile nedeclarate ale magistraților, dar majoritatea protagoniștilor nu au fost trași la  răspundere, dar și-au păstrat funcțiile și lucrează nestingheriți, iar unii chiar au fost avansați. Aceasta este concluzia investigației realizate pe tema donațiilor și a moștenirilor pe care le declară anual judecătorii din Republica Moldova.

La finele anului 2013, Parlamentul a aprobată legea care permite confiscarea averilor dobândite ilicit și a fost  introdusă răspunderea penală pentru dobândirea ilicită a averilor. Cu toate acestea, instituțiile statului care au misiunea de a combate corupția în rândurile funcționarilor publici tratează cu superficialitate subiectul declarării veniturilor și a proprietăților, iar omisiunile și declarațiile eronate rămân neobservate de organele de stat.

Solicitați să spună câți judecători au fost atrași la răspundere, disciplinară sau penală pentru declarații eronate sau omisiuni în declarațiile de venituri și proprietăți, reprezentanții CSM au comunicat că declarațiile de avere sunt publicate pe pagina instituției și că nu s-a ocupat nimeni de

Nedeclararea proprietăților pedepsită cu amezi simbolice

Judecătorul Curții de Apel Chișinău, Sergiu Arnăut, riscă dosar penal pentru că nu a declarat toată averea, conform legislației. Acesta a omis să declare o mașină, o firmă și o vilă în care locuiește împreună cu fiul și cu soția. Sergiu Arnăut a ajuns în atenția presei în 2012 cu același imobil, a cărui valoare depășește veniturile legale ale magistratului. Anual, magistratul declară venituri din salariu și pensie, care însumează 140 mii de lei.

În 2012, presa a scris că magistratul locuia într-un imobilul de lux, care era trecut în acte pe numele mamei sale, ulterior vila a fost donată nurorii care divorțase de fiul ei în 2004. Pare să fie o schemă prin care se încearcă tăinuirea averilor acumulate ilicit. După difuzarea știrii în presă, CNA și Procuratura Anticorupție au demarat o verificare, dar în urma verificărilor s-a constatat că judecătorul nu a încălcat nicio lege.

În urma controlului demarat la sfârșitul anului 2014, Comisia Naţională de Integritate a decis să transmită dosarul Procuraturii Generale, pentru a fi examinat prin prizma falsului în declarații – art. 352(1) Cod penal. Dacă va fi găsit vinovat, magistratul riscă o amendă de până la 12 mii de lei sau un an de detenție. În plus, Sergiu Arnăut ar putea fi lipsit de dreptul de a ocupa funcţii publice timp de cinci ani.

Judecător CSM cu case și terenuri obținute din donații

10516869_10152938694389118_4619759553168424234_nFostul consilier municipal ales pe listele Partidului Liberal, numit în 2014 membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) este printre judecătorii care au intrat în vizorul presei cu mai multe terenuri și case care valorează în total peste cinci milioane de lei. În declarația de avere din 2013, acesta a declarat că deține opt imobile, majotitatea fiind construite pe terenuri donate.

Le-am primit prin donaţie de la sora mea care a muncit mai mulţi ani în Irlanda. Ea mi-a transmis banii ca să cumpăr aceste terenuri, iar eu am construit pe ele case pe care le dau în chirie. Clădirea de 640 m.p. este un fel de cămin şi se află în preajma unui mall din capitală. Aici au trăit cu chirie turcii care au construit mall-ul. Am câştigat atunci doar din chirie vreo 80.000 de euro timp de 20 de luni. Acei bani i-am investit în construcţia unui alt imobil de tip cămin, cel de o mie de metri pătraţi”, a explicat Teo Cârnaţ pentru moldovacurata.md.

Teo Cârnaț deține opt case pe care le-a obținut în proprietate în ultimii patru ani. Astfel, în 2011, juristul a obținut, prin donație, trei locuințe în Chișinău, una de 130 m.p., alta de 640 m.p. și a treia de 250 m.p. Clădirile au fost evaluate la prețul de 565 mii de lei, 2200 de mii de lei și, respectiv, un milion de lei. În 2013, Teo Cârnaț a mai ridicat trei case tot în capitală: una de o mie de metri pătrați, alta de 240 m.p. și o casă de 70 m.p. , care încă se află în construcție. În toatal, casele pe care le deține în proprietate magistratul însumează 2330 m.p.

Dosarele a nouă judecători trimise la Procuratură

În ultimii doi ani, Comisia Națională de Integritate (CNI) a inițiat 64 proceduri de control în privința judecătorilor, fiind finalizate doar 55 de dosare. Dintre acestea, 46 au fost finalizate prin clasarea cauzei, iar în 9 cazuri Comisia a constatat încălcarea regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății, fiind dispusă sesizarea Procuraturii Generale. Printre aceștia se numără patru judecători de la Curtea de Apel Chișinău – Sergiu Arnăut, Ion Lupu, Domnica Manole, Tudor Micu; Svetlana Filincova, vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție; Dumitru Pulbere, judecător al Curții Constituționale; Valeriu Arhip, ex-judecător al Curții Supreme de Justiție; Valeriu Ciuntu, judecător al Judecătoriei Criuleni și Nelia Podlisnic, vicepreședinte al Judecătoriei Drochia.

Reclame
Categorii:opinii
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: