Prima pagină > apariţii în presă > Postare din 2009 – Ghenadie Brega: Activismul social este o crimă??!

Postare din 2009 – Ghenadie Brega: Activismul social este o crimă??!


Apeluri: Ghenadie Brega: Activismul social este o crima??!

Scris la 24 iulie 2009 @ 21:32:02 CEST de catre asymetria

Ghenadie Brega este un artist liber, expert, magistru în comunicare şi relaţii publice. Prin acțiunile sale promovează libertatea cuvântului, dreptul la informare şi exprimare într-o țară unde aceste libertăți sunt ignorate și încălcate. O țară care parcă ar vrea să redevină o parte a Europei, dar face totul ca să rămînă dincolo de hotarele ei.
Association des Journalistes roumains-Ouest își face datoria să protesteze energic față de abuzurile autoritaților moldovene care fabrică acuze penale de drept comun pentru a reduce la tăcere un activist social pentru drepturile omului.
Ce fac așa-zisa societate civilă din România cu ale sale zeci de asociații? Produce tăceri bine răsplătite? Dan Culcer

Activismul social este o crimă??!

Numele meu este Ghenadie Brega, născut la Sîngerei, Pepeni, am 34 de ani, cetăţean al Republicii Moldova şi al României (din 2007).

Sunt ex-preşedinte al Asociaţiei Hyde Park din R. Moldova (am fost lider al acestei asociaţii în perioada aprilie 2006 – mai 2008).

Sunt de asemenea:

  • observator naţional (din partea Institutului pentru Drepturile Omului) acreditat de CEC pentru alegerile din 29 iulie 2009;
  • monitor al întrunirilor publice, în cadrul unui proiect al Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului;
  • membru-fondator al asociaţiei Pro-România, pe care autorităţile refuză nejustificat s-o înregistreze.

Sunt junalist free-lancer, antrenat în proiectul internaţional VJmovement.com
Sunt artist liber, expert/magistru în comunicare şi relaţii publice şi promovez libertatea cuvântului, dreptul la informare şi exprimare, alte libertăţi fundamentale.

La data de 10 iulie 2009, în privinţa mea a fost emisă o ordonanţă de începere a urmăririi penale (dosar nr. 2009270220) pe faptul unei pretinse agresări şi a jafului unui cetăţean, care ar fi avut loc la data de 04 noiembrie 2007 în zona comunei Zorile, r-nul Orhei.
în ordonanţă mai este pomenit numele lui Anatol Mătăsaru, care a fost deja reţinut la data de 10 iulie 2009 şi care până în prezent se află la în custodia poliţiei din Orhei.

Anterior, am fost cercetat într-un alt dosar, în care am figurat în calitate de bănuit pe faptul organizării “dezordinelor de masă”, care se pretinde că au avut loc pe 6 – 7 aprilie 2009 în mun. Chişinău.

Totodată, 10 iulie 2009 era data limită până la care, conform legii, putea fi înaintată învinuirea sau cererea de prelungire a calităţii de bănuit „pentru organizarea dezordinilor de masă” din data de 06 aprilie 2009. La moment calitatea mea de bănuit pe dosarul din 06 aprilie 2009, a expirat de drept. Până la această dată, mie nu mi s-a adus la cunoştinţă despre existenţa vreunui demers al procurului cu privire la prelungirea termenului pentru a-mi fi păstrată această calitate.

Declar hotărît că aceste dosare sunt fabricate şi că eu n-am nicio vină, atît în ce s-a întîmplat la Chişinău pe 7 aprilie 2009, cît şi în jaful de la Orhei, în toamna lui 2007.

Pe 7 aprilie 2009 nici nu eram în Chişinău, ultima dată am fost în Piaţa Marii Adunări Naţionale în ajun, pe 6 aprilie, cînd am organizat protestul paşnic împotriva fraudării alegerilor.

în noiembrie 2007 eram angajat la Euro TV în calitate de cameraman, lucram aproape fără întrerupere şi nu aveam de ce să ajung la Zorile, unde n-am fost nicio dată şi nu cunosc pe nimeni. Mai mult decît atît, la acea dată nu îl cunoşteam pe Anatol Mătăsaru şi nu aveam cum să întreprind ceva împreună cu el. De cînd am monitorizat şi filmat protestele lui paşnice cu măgarul sau cu masca de porc, am început să-i urmăresc activitatea şi consider că arestarea lui repetată este o manifestare de cenzură pentru opiniile sale exprimate, o încălcare flagrantă a drepturilor omului.

Declar că şi o eventuală reţinere, arestare sau condamnare a noastră va însemna doar răfuirea autorităţilor pentru activitatea noastră civică, de promovare a libertăţii cuvîntului.

Vă rog să monitorizaţi activitatea poliţiei şi a procuraturii, deoarece consider că dosarele penale în care suntem urmăriţi sunt fabricate la comandă, iar probele şi mărturiile care au fost sau vor fi prezentate sunt false şi colectate cu rea-credinţă.

Asociaţia Hyde Park, al cărei membru sunt, are ca misiune apărarea dreptului la liberă exprimare, accesul la informaţie şi alte drepturi conexe; are 16 dosare expediate la CEDO, dintre care 4 deja au fost câştigate. Membrii organizaţiei sunt persecutaţi inclusiv din acest motiv.

în aprilie 2009, autorităţile centrale au dispus percheziţia sediului Asociaţiei Hyde Park şi sechestrarea bunurilor acesteia. în momentul de faţă, bunurile asociaţiei se află la procuratura generală de mai bine de trei luni.

 

 Ghenadie Brega: Activismul social este o crima??!
Contributed by asymetria
Scris de asymetria on Friday, July 24 @ 21:32:02 CEST
Corespondenta in titlu si text
Topic: Revolta (Fara comentarii)
 Cenzura kagebista la Chisinau: Goma pe lista neagra
Contributed by asymetria
Scris de asymetria on Tuesday, September 18 @ 11:21:14 CEST
Corespondenta in textul articolului
Topic: Memoria (1 Comentariu)
 Asociatia jurnalistilor români. Paris. Arestari fara temei la Chisinau
Contributed by asymetria
Scris de asymetria on Friday, May 11 @ 21:06:49 CEST
Corespondenta in textul articolului
Topic: Distribuitor de afise (2 Comentarii)
 Apel pentru recunoasterea drepturilor cetatenesti ale basarabenilor
Contributed by asymetria
Scris de asymetria on Sunday, January 28 @ 13:54:58 CET
Corespondenta in textul articolului
Topic: Apeluri. Societatea civila (13 Comentarii)
 Raport de etapa. Apelul pentru Goma
Contributed by asymetria
Scris de asymetria on Wednesday, December 27 @ 13:21:33 CET
Corespondenta in textul articolului
Topic: Apeluri. Societatea civila (7 Comentarii)

 

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: