Prima pagină > apariţii în presă > Libertatea de exprimare şi de întrunire – progres în legislaţie, discriminare în practică

Libertatea de exprimare şi de întrunire – progres în legislaţie, discriminare în practică


Pe hârtie, Republica Moldova are una dintre cele mai moderne şi permisive legi în ceea ce priveşte libertatea de întrunire. Noua lege cu privire la întruniri a fost adoptată de către Parlamentul de la Chişinău pe data de 22 februarie 2008 şi a intrat în vigoare pe 22 aprilie, acelaşi an. (…)

Progresul legislativ nu a fost însoţit însă, în realitate, şi de o eliminare a practicilor discriminatorii, asta deoarece acţiuni ale poliţiei şi primăriilor din Republica Moldova vorbesc despre un refuz real de a respecta legislaţia în vigoare. Potrivit rapoartelor organizaţiilor civice, prezenţa poliţiei la manifestaţii, numărul persoanelor arestate şi folosirea forţei au crescut de când noua lege a intrat în vigoare.

În acest sens, ar merita menţionate cazurile în care membri ai organizaţiei Hyde Park au fost bruscaţi, reţinuţi doar pentru că îşi exercitau dreptul de a se exprima
liber. Elocvent în această privinţă este cazul când, pe 30 aprilie 2008, Oleg Brega, membru al organizaţiei menţionate a fost arestat pentru că a protestat paşnic, singur, în centrul Chişinăului, la aniversarea înfiinţării televiziunii de stat. Poliţia a încercat să-l împiedice să protesteze şi l-a acuzat de huliganism. Pe 9 mai, justiţia l-a condamnat la trei zile de închisoare pentru că a înjurat în public. Fratele său, Ghenadie Brega, a fost amendat pentru că a protestat în public faţă de arestarea lui Oleg. (…)

Pe 7 aprilie, Procuratura Generală anunţa că a deschis un dosar penal pe numele lui Ghenadie Brega, iar o zi mai târziu fratele lui, Oleg, este bătut de către poliţişti în civil. Pe 9 aprilie, sediul asociaţiei Hyde Park este percheziţionat de poliţie de unde sunt confiscate mai multe computere, documente, materiale media etc. Cam în aceeaşi perioadă este arestată şi jurnalista Natalia Morari, acuzată fiind de „organizarea dezordinilor în masă”. Pe 12 iunie, Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului este şi el acuzat de „organizarea dezordinilor în masă” şi de tentativă de lovitură de stat, infracţiune pasibilă de pedeapsa maximă de 15 ani privaţiune de libertate. Avocatul acestuia a declarat că primarul a fost prezent la demonstraţiile din 6-7 aprilie, dar convingea oamenii să nu recurgă la violenţă.

Într-un răspuns standard la apelurile organizaţiei Amnesty International în susţinerea Nataliei Morari şi a lui Ghenadie Brega, Procuratura Generală a declarat
că „doar participanţii activi la acţiunile ilegale, calificaţi de legea penală şi anume persoanele care au aplicat violenţă împotriva reprezentanţilor forţelor de ordine, au distrus sau au îndemnat la incendierea şi distrugerea proprietăţii publice, au fost reţinuţi şi urmăriţi penal”. Conform Amnesty International, Natalia Morari, Ghenadie Brega şi Dorin Chirtoacă au fost acuzaţi de comiterea de infracţiuni penale pentru exercitarea legitimă a dreptului acestora la libertatea de exprimare, iar dacă aceştia ar fi fost condamnaţi, Amnesty International i-ar fi considerat prizonieri de conştiinţă. Ulterior, toate persoanele arestate aveau să fie eliberate şi avea totodată să li se ridice interdicţia de a părăsi ţara.

În luna mai, Asociaţia Hyde Park a trimis la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) plângerea pe subiectul percheziţiei şi a sechestrării ilegale a
bunurilor din sediul organizaţiei. De menţionat că asociaţia sau membri ai acesteia au depus 16 plângeri la CEDO privind diferite forme de încălcare a drepturilor omului, dintre care până în acest moment au avut câştig de cauză în patru dosare – p.71 (…)

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: