Prima pagină > opinii > (VIDEO) Deși e interzisă, testarea copiilor la admitere în școli continuă

(VIDEO) Deși e interzisă, testarea copiilor la admitere în școli continuă


Chiar dacă Ministerul Educației a interzis testarea copiilor pentru admitere în clasa întâi în instituțiile de învățământ din Republica Moldova, în multe școli din Chișinău această practică a devenit o regulă. Excepție fac școlile din afara Chișinăului, care cu greu adună numărul necesar de copii într-o clasă.

Marius este un copil exemplar, chiar dacă acum doi ani părinții erau foarte stresați. Mama acestuia afirmă că a fost nevoită să viziteze mai multe școli, care însă au refuzat să-i ofere garanția că băiatul ei va fi admis. De fiecare dată, obstacolul principal erau testele de admitere.

sursa imagine: vremeanoua.ro

De la Abecedar la teste de logică

Copilul meu a fost supus unui test tâmpit. L-au întrebat denumirea astronomică a luceafărului și rolul lui Cătălin din același poem. N-a știut. Ca rezultat n-a trecut testul. Am încercat și la un liceu privat. Acolo l-au întrebat de ce Ștefan cel Mare a fost numit mare? Copilul a spus că era înalt. L-au mai întrebat cine a scris Frumoasa adormită. N-a trecut testul..” mărturisește Julieta Savițchi.

Problema testelor dificile și eliminatorii îi deranjează pe mulți părinți. Pe lângă faptul că sunt interzise, testările sunt și foarte dificile.

Sunt prea mulți membri în comisie și nu orice copil poate face față testului dat în prezența necunoscuților. Vă dau câteva exemple de întrebări care au fost adresate copiilor: cine este prietenul cel mai bun al lui Grigore Vieru? – răspunsul corect este: eu și toți copii; crenguța cărui copac ce crește în Moldova o ține vulturul de pe stema de stat?– răspunsul: acest copac nu crește în Moldova, crenguța este de măslin; foarfeca este rechizită de birou? – răspunsul: nu, este ustensilă; ce este o frână? la ce folosește, dar tu ai? dar ai nevoie de ea sau nu? etc., până copilul nu mai știe ce să răspundă”, spune un părinte care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Astfel de întrebări poți găsi în manualele preșcolare pentru copii de 5-6 ani #Moldova

De ce la BAC pun camere video, dar testările pentru clasa întâi – nu?

În practică lucrurile arată altfel. Solicitată de reporterii noștri, Nelly Berezovschi, directoarea Liceului ”Mihai Viteazul” din Chișinău, căreia ne-am prezent ca fiind părintele unui copil, ne-a confirmat faptul că elevii sunt testați atunci când vin să se înscrie în clasa întâi.

Aceasta susține că ”avem locuri doar în clasele cu profil artistic”, asta deși ulterior recunoaște că liceul nu este cu profil artistic, cursurile de muzică și dans fiind opționale. Mai mulți părinți au confirmat că liceul are doar clase obișnuite, pentru care nu ar trebui să se facă teste de admitere.

În aceleași condiții, am primit un răspuns similar și de la reprezentanții Liceului ”Gheorghe Asachi”. Mai mult decât atât, aceștia afirmă că procedura de testare a copiilor are loc în baza unui test elaborat de autorități și în prezența unui reprezentant de la Ministerul Educației.

Reprezentanții Ministerului Educației au negat faptul că ar fi implicați în procedura de selectare a copiilor și au menționat că organizarea testelor de admitere în licee sunt interzise de noul Cod al Educației.

Desen afișat pe holurile liceului ”Gheorghe Asachi”. Aici copii susțin teste la admitere în clasa întâi

Cu siguranță nu putem vorbi de așa ceva. Iar dacă se aduc astfel de acuzații, trebuie să fie aduse și probe”, susține Valentina Gaiciuc, consultant principal în cadrul Direcției învățământ preșcolar.

Aceasta ne-a comunicat că în curând vor fi finalizate toate recomandările pentru acest an și vor fi expediate în școlile din toată țara.

Și pentru grădinițe urmează să fie formulate un set de recomandări, inclusiv să fie modificată curricula preșcolară. Despre acest fapt ne-a vorbit Aurelia Jumbei, metodistă la grădinița nr. 20 din Chișinău.

Scopul testelor este să vadă dacă copiii au atins maturitatea școlară,
să știe la ce mai au de lucrat educatorii pentru a completa lacunele

Când merg la școală, copiii trec doar niște convorbiri. Unde sunt puși în fața rezolvării unor probleme de logică. Niște întrebări unde copilul și-ar cunoaște identitatea, sau li se cere să rezolve unele probleme simple”, susține Aurelia Jumbei

În timp ce părinții sunt deranjați de complexitatea testelor, experții anticorupție susțin că problema adevărată este însăși existența acestora.

”Aceste teste nu trebuie să existe, indiferent cât de complicate sunt. Părinții urmează să solicite să li se explice de ce este nevoie de aceste teste și care este norma legală. Totodată, părinții au dreptul să refuze să participe la teste, iar dacă copilul nu este admis, deși întrunesc toate condițiile de admitere, trebuie să solicite în scris motivul refuzului” susține Galina Bostan, președintele Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției.

Părinții sunt încurajați de avocați să monitorizeze cu maximă atenție întregul proces de admitere, iar în cazul când primesc răspunsuri evazive sau sunt refuzați fără temei legal, să semnaleze problemele autorităților competente.

Ce înseamnă acel „nu mai sunt locuri?„ Odată ce a fost admisă cererea, trebuia să se spună din start că nu mai sunt locuri. Dacă nu li s-a spus părinților despre acest lucru, ei pot depune o sesizare la Direcția de Învățământ de pe sector, care să verifice listele cu copii care au fost acceptați la acea școală și de ce nu mai sunt locuri libere pentru cei de pe sector„ ne recomandă avocata Violeta Gașițoi.

În cazul când părinții primesc un refuz din partea școlilor, Codul Contravențional al RM prevede sancțiune pentru discriminare în instituțiile de învățământ. Instituțiile care pot fi sesizate sunt: Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării, organele de urmărire penală din cadrul MAI și Procuratura. Petiționarii vor specifica din ce motiv a fost eliminat copilul din școală.

De menționat că la finele anului 2014, ministra Educației, Maia Sandu, menționa că unul din planurile sale este revizuirea curriculei pentru clasele primare.

Reclame
Categorii:opinii
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: