Prima pagină > opinii > Rugul de Paști, un ritual ilegal și nociv pentru mediu

Rugul de Paști, un ritual ilegal și nociv pentru mediu


obicei_paste1_f5989bde63Chiar dacă legea prevede sancțiuni pentru arderea anvelopelor în aer liber, autoritățile nu se grăbesc să pedepsească făptașii. Rapoartele din ultimii ani arată că numărul polițiștilor implicați în monitorizarea acestor ilegalități este prea mic, iar amenzile prea puține ca să descurajeze cetățenii certați cu legea.

Autoritățile se limitează la declarații de presă

An de an, în ajunul sărbătorii de Paști, Ministerul Mediului difuzează un comunicat de presă despre nocivitatea tradiției arderii anvelopelor în aer liber. Ulterior, din mass-media vom afla că legea interzice arderea cauciucului în câmp, pădure sau în curtea casei, iar cei care o vor încălca vor primi o amendă simbolică de câteva sute de lei. Cu toate acestea, în majoritatea localităților din RM, tradiția este perpetuată fără nicio restricție din partea organelor de stat.

Legi sunt, dar nu sunt respectate

Lipsa acțiunilor de monitorizare și sancționare din partea organelor de resort duce la excese. În unele localități anvelopele uzate sunt aprinse și aruncate din vârful dealului spre râuri, lacuri sau chiar spre localitate. Ca rezultat, sunt puse în pericol vegetația, pădurile și gospodăriile oamenilor.

Fostul șef adjunct de la Inspectoratul Ecologic de Stat susține că problema este în instituțiile de stat care nu conlucrează și nu iau măsuri. ”Inspectoratele Ecologice, Poliția locală, Centrul de Sănătate Publică și administrația publică locală trebuie să monitorizeze și să pedepsească pe cei care încalcă legea. Din păcate ei preferă să stea acasă și să sărbătorească. Ca rezultat, avem poluare masivă a aerului și un cadru legal care nu se respectă”, a declarat Mihai Mustea.

Doar 5 amenzi pe zi

Datele statistice arată că cele mai multe amenzi pentru poluarea aerului se dau în luna când se sărbătorește Paștele. Astfel, în luna aprilie 2014 s-au întocmit în total 668 de procese verbale de contravenție, cele mai multe fiind la Criuleni – 48, Cahul – 38 și Chișinău – 30. În 2013, în luna aprilie au fost intocmitre 840 de procese verbale: la Călărași – 52, Căușeni – 45 și Fălești – 38.

Cifrele ne arată că aproape jumătate din toate amenzile aplicate pe parcursul unui an sunt din luna aprilie, în perioada sărbătorilor de Paști. Astfel, în 2011 în toată țara au fost înregistrate 1687 procese-verbale cu privire la contraventie, iar în 2010 – 1195. De menționat că pe pagina Inspectoratului Ecologic de Stat sunt accesibile public doar rapoartele pentru anii 2011 și 2010.

Internauții recunosc acest fenomen

În satul Târnova, Edineț, de Paști se fac în jur de 5-6 focuri mari. La fiecare rug sunt arse câteva zeci de anvelope. În acel timp, polițiștii păzesc biserica. Ei circulă prin sate, nu pe dealuri, relatează un localnic.

Cred că inspectorii de poliție de prin sate nu pot să se impuna față de consăteni. Maxim le face avertisment, dar nu intervin să stingă focul. Aerul e poluat e fum din toate colturile satului, De obicei focurile se fac pe viârfuri de deal sau in mariginea satului”, susține Vasile Țânțari, originar din satul Târnova.

Și în Chișinău se comit ilegalități, fără intervenția autorităților. Pe dealurile din Durlești, care se află în preajma capitalei, anul trecut internauții spun că au fost văzute mai multe ruguri, iar tradiția asta se repetă din an în an.

Acum doi ani a fost un caz când un grup de tineri a făcut rugul în pădure și când au plecat au lăsat focul aprins. Din fericire pădurea a scăpat ca prin minune. Vă dați seama ce catastrofă ecologică ar fi fost.. Unde erau polițiștii, pompierii, autoritățile?”, se întreabă indignat Sandu Panuș

Locuiesc la marginea orașului Edineț și la noi pe deal mereu ard focuri în ajunul sărbătorii pascale. Acum la astfel de activități participă mai mult copii de 14-17 ani, deci instruirea lor trebuie să înceapă la școală”, consideră internautul Dinu Plingău.

Printre legile care obligă autoritățile să ia măsuri pentru protecția aerului sunt:

Categorii:opinii
  1. 10/12/2015 la 4:57 pm

    Orice foc ne inspaimanta… dupa incidentul din Colectiv

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: